Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Стюардите трябва да проявят постоянство при тълкуване на правилата

Култард: Стюардите трябва да проявят постоянство при тълкуване на правилата

35
0
Люис Хамилтън

Изненадан от наказанието на Люис Хамилтън след Гран при на Малайзия останал бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард. Англичанинът отнесе 20 секунди добавено време за смяна на посоката в движението си по време на борбата му с Фернандо Алонсо. Състезателят на Ферари бе санкциониран по същия начин, но за причиняване на катастрофа.

Изненадата ми бе заради това, че аз лично не видях смяна на посоката, но това не означава, че не се е случила. В коментаторската кабина се разчита на картината и ако режисьорът или някой оператор не видят инцидент, то той не се появява по телевизията – коментира Култард в колонката си за британския Телеграф. – Директорът на състезанието Чарли Уайтинг очевидно не бе забелязал нищо или не го е сметнал за повод за разследване. При това положение е ясно, че Ферари и Фернандо са повдигнали въпроса, когато са били извикани при стюардите за удара. Изглежда правдоподобно предположението, че Фернандо е докладвал смяната на посоката на Люис едва след като се е оказало, че самият той има неприятности. Това обаче не прави оплакването му по-малко валидно. А стюардите са длъжни да се придържат към правилата.

Битките между точно тези двама пилоти винаги са плод за все нови и нови теории на конспирацията, отбелязва и шотландецът, който този сезон е титулярен коментатор в ВВС заедно с Мартин Брандъл.

Най-важното нещо е, че стюардите трябва да проявяват постоянство при тълкуването на правилата. Точно това, за което става дума, пък въобще не е точна наука. То позволява една дефанзивна промяна на посоката, но не уточнява каквото и да било повече. Ще е много интересно да се види каква ще е интерпретацията при появата на друг такъв случай – допълни Култард.

Той отбелязва също така и че промените в правилата, новите системи и т.н. са довели до раздвижване, смятано от някои наблюдатели чак за прекалено.

Честно казано, с някои хора просто не се излиза на глава. Първо F1 била прекалено скучна, сега е твърде натоварена. Лично аз намирам за изумително да се наблюдава развитието на стратегиите на пистата, опитите на пилотите да се справят със сериозното износване на гумите и т.н. Да, над 50 питстопа за една Гран при са много, но е важно да не се забравя, че не винаги ще е така. Пилотите все още свикват с тези нови гуми. Постепенно всичко ще влезе в русло и ще стане по-предсказуемо. Надявам се обаче да не е прекалено лесно да се предвиди какво ще стане, както миналата година, когато редът в голяма степен се предопределяше от първия завой. Сто пъти предпочитам Малайзия от 2011 г. пред Бахрейн от 2010 г. – заяви Култард.