Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Защитата на Шумахер на Монца беше на границата на правилата

Култард: Защитата на Шумахер на Монца беше на границата на правилата

45
0
Люис Хамилтън,Михаел Шумахер

Карането на Михаел Шумахер (Мерцедес) по време на Гран при на Италия и начинът, по който се бранеше срещу Люис Хамилтън (Макларън) продължават да са сред основните обсъждани теми от последните дни. Неизненадващо бившият пилот от Гран при Дейвид Култард също сподели мнението си в колонката си за английския вестник Телеграф – и то е, че германецът е бил на ръба на правилата.

Твърдата защита на Шумахер в продължение на повече от 20 обиколки му навлече както критики, така и хвалби; всъщност с Михаел все така се получава. Някои винаги ще повдигат въпроси относно спортсменството му, дори когато има наистина гениални моменти. Други ще го защитават сляпо, дори ако бъде заловен с димяща пушка в ръка – смята шотландецът.

Култард цитира член 20.2 от спортния правилник, който гласи: „Маневри, целящи да се попречи на други пилоти като повече от една смяна на позицията при защита, нарочно избутване на автомобил извън пистата или каквато и да е друга необичайна промяна на посоката са забранени“.

В неделя имаше два особено фрапиращи случая – в 16-ти тур, когато Люис бе избутан на тревата и 4 обиколки по-късно, когато Михаел като че ли промени два пъти посоката си при влизането в първия Лесмо. Може да е имало и други моменти, но ние разчитаме на международната картина в коментаторската кабина, така че няма как да видим всяко движение по трасето. Моето виждане е, че поведението бе на границата, но не я прехвърли. Беше класическо изпълнение на Михаел: знаеше перфектно какво прави и докъде може да стигне. А и все пак не чуваме всеки път шеф на отбор да повтаря на пилота си да остави достатъчно място на съперника, както направи Рос Браун след разговора си с рейсконтрола. И само да изясня нещо – подобни обаждания са стандартна процедура и въобще не става дума за някакво специално отношение към Михаел – категоричен е Дейвид.

Той припомня също така случая с Хамилтън от началото на сезона – в Малайзия англичанинът отнесе 20 секунди наказание именно заради повече от една смяна на посоката.

Тогава написах, че ФИА създава опасен прецедент, наказвайки британеца и ще трябва да спазва правилото без изключения. Страхувам се, че това не се случва – обяснява Култард. – Проблемът е, че за всеки старт има различни стюарди и различен представител на пилотите, така че е логично и интерпретацията на правилата да не е една и съща.