Начало Избрани Верстапен най-бърз в квалификацията в Мексико

Верстапен най-бърз в квалификацията в Мексико

5787
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Мексико. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:17.775 мин. Втори и трети финишираха Джордж Ръсел и Люис Хамилтън от Мерцедес.

Атмосферните условия отново бяха приятни и подобни на тези във втората тренировка. В началната фаза на квалификацията на пистата Аутодромо Ерманос Родригес температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта- 49. Атмосферата около трасето отново бе изключителна.


Първи на трасето бяха автомобилите на Хаас, Уилямс и Астън Мартин. Трите екипа ще се борят да вкарат поне една кола в Q2. Шумахер записа първата обиколка, пред да бъде изместен от Албон. Скоро всички състезатели бяха на трасето, което образува голям трафик. Изборът на гумите съвсем логично бе софт.

Льоклер оглави класирането с време за 1:19.505 мин. Втори на 55 хилядни бе Сайнц. Верстапен измести пилота на Ферари с време за 1:19.222 мин. Двукратният световен шампион успя да загрее добре гумите на своя RB18. Трети се класира Ботас, следван от Хамилтън, Сайнц и Ръсел. За момента в зоната на нокаута се намираха Шумахер, Албон, Фетел, Магнусен и Латифи.

С напредване на Q1 състоянието на пистата ставаше все по-добро. Това позволи на пилотите постоянно да подобряват времената си. В крайна сметка Шумахер, Фетел, Строл, Албон и Латифи. Част от тях се отпаднаха от вятъра и баланса на своите автомобили. В челото пък Хамилтън зае първата позиция.

Хамилтън пръв излезе на трасето във втория сегмент от квалификацията в Мексико. Британецът бе последван от своите колеги в следващите минути. Хамилтън и Ръсел заеха първите две позиции, следвани от Верстапен, Цунода и Перес. Ботас отново даде трето време и продължи с невероятното си темпо. Льоклер и Сайнц дадоха пето и седмо време при първите си опити на трасето. След като записаха няколко тура всички състезатели се прибраха в своите гаражи за нов комплект гуми.

Серхио Перес се върна на пистата край Мексико Сити с нов комплект меки смеси, тъй като бе в зоната на изпадащите. Мексиканецът даде трето време, което бе на 63 хилядни от времето на Хамилтън. Сайнц също подобри постижението си и зае втората позиция. Верстапен се класира четвърти пред своя съотборник Серхио Перес. След всички размествания сред отпадналите се оказаха Рикиардо, Жу, Цунода, Гасли и Магнусен. Пилотът на Хаас ще бъде преместен с 5 места назад заради смяна на двигател.

Перес поведе колоната от болиди в Q3. Зад него бяха съперниците му от Ферари. Трибуните около трасето в Мексико Сити отново скандираха „Чеко, Чеко.“ Единствено Алонсо реши да изчака в гаража на своя тим и реши да заложи на различна стратегия. Първата бърза обиколка бе за Перес- 1:18.153 мин. Сайнц и Льоклер изостанаха от мексиканеца. Верстапен записа най-добрата обиколка за 1:17.947, следван от Ръсел и Хамилтън. Ботас пък раздели колите на Ферари с неговото пето място. Хамилтън загуби времето си заради излизане извън очертанията на пистата.

Перес първи се върна на пистата Аутодромо Ерманос Родригес, а последен бе Алонсо. Емоциите по трибуните ставаха все по-големи с изтичане на времето в третия сегмент от квалификацията. Мексиканецът не подобри резултата си, а Льоклер даде пето време. Верстапен подобри своя резултат и си гарантира полпозишъна. Ръсел и Хамилтън остана втори и трети, следвани от Перес. Следващите три позиции бяха заети от Сайнц, Ботас и Льоклер. Топ 10 бе допълнен от Норис, Алонсо и Окон.