Начало Рали Квартетът на М-Спорт готов за уникалното предизвикателство в Мексико

Квартетът на М-Спорт готов за уникалното предизвикателство в Мексико

36
0
Насър Ал-Атия

Мадс Остберг, Евгени Новиков, Тиери Нювил и завръщащият се Насър Ал-Атия ще се състезават за М-Спорт в рали Мексико, трети кръг от световния шампионат за 2013 г. Състезанието е напълно различно в сравнение с предходния кръг – след снега в Швеция екипът ще се сблъска с прахоляка и сериозната надморска височина (над 2500 метра в планините Сиера де Лобос и Сиера де Гуанахуато), характеризиращи това рали. Заради разредения въздух по високите места нивата на представяне на двигателите могат да падна с до 20%.

За да се справи максимално добре с предизвикателството, отборът на М-Спорт направи тест в Южна Испания и модифицира в известна степен агрегатите си за специфичните условия в Мексико.

Остберг има пето и четвърто място при предишните си участия в това рали. Подиумът в Швеция допълнително подсили увереността на норвежеца и той отново ще се бори за място на почетната стълбичка. Мадс направи 194 км в тренировките досега и е добре подготвен за предстоящата битка.

Намираме се в добра позиция в шампионата при положение, че [Себастиен] Льоб няма да кара в Мексико. Само трябва да се държим близо до [Себастиен] Ожие. Той бе много силен в първите два кръга и според мен можем да очакваме същото в края на другата седмица. Но аз съм готов за битка. Предстои ни първото състезание на чакъл за сезона и разликите определено ще са по-малки. В него позицията в стартовия ред е важна и ще натиснем от самото начало, за да тръгнем като хората още от квалификацията. Надморската височина означава, че автомобилът върви и се държи по различен начин в сравнение с други надпревари на чакъл – коментира Остберг.

За Новиков надпреварата е първата, откакто бе обявен за пилот на 2012 г. в родината си Русия. Състезателят получи приза по време на уикенда, през който се проведе надбягване на звезди и специални гости на събитието бяха пилотите от Формула 1 Кими Райконен (Лотус) и Шарл Пик (Катерам), както и Виталий Петров. В Мексико навигаторката му Илка Минор пък ще отбележи своя WRC кръг №100.

Направихме добър тест, след като сменихме снежната настилка и научихме много за оптималните настройки на автомобила в условия като тези в Мексико. Някои от етапите там са дълги и тесни, тоест трябва да си дори по-концентриран от обичайно. Състезанието може да е наистина добро за нас – заяви руснакът. – Бих искал да поздравя Илка за стотния й старт. Тя знае какво е необходимо, за да се спечели там и присъствието й до мен в колата може само да помогне.

Ал-Атия пропусна рали Швеция, но не по свое желание – катарецът се разболя и нямаше как да участва. Сега обаче се връща зад волана на Форд Фиеста RS WRC, като това ще е седмото му участие в Мексико. Най-добрият му резултат досега е 6-то място то 2012 г.

Опитът е важен, а аз съм карал в предстоящото състезание вече шест пъти. Ще мога да споделя някои неща с Мадс, Евгени и Тиери, макар че, честно казано, те не се нуждаят от съвети – сподели Ал-Атия. – Мексико е сред любимите ми ралита в календара. Миналата година постигнахме силен резултат, сега се надяваме на още по-добро представяне.

Белгиецът Нювил също ще се бори за максимално добро представяне, след като най-необичаните от него надпревари от шампионата вече са зад гърба му. Миналия сезон той дебютира в рали Мексико и дори вървеше трети известно време преди грешка да го върне до 13-а позиция.

Миналия сезон доказахме, че сме бързи, но сега всичко опира до постоянството – трябва да стигнеш до финала без грешки. Надпреварата не е най-трудната за годината, но е сред най-красивите. Все още не съм напълно уверен в колата, а това ще е първото ни надбягване на чакъл с Фиеста-та, но нямам търпение да започнем – каза Тиери.