Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан е без фрактури; Квят: Първо му се ядосах, после погледнах в...

Грожан е без фрактури; Квят: Първо му се ядосах, после погледнах в огледалата; Магнусен: Чудо е, че оцеля

5936
0
Ромен Грожан
снимка: Хаас

От Хаас оповестиха официално, че Ромен Грожан ще остане тази нощ в болница след жестоката си катастрофа днес в началото на Гран при на Бахрейн. Рентгенът не е показал никакви фрактури вследствие на инцидента. Лекарите ще третират изгарянията по ръцете му.

След състезанието Данил Квят каза, че се ядосал на Грожан заради сбутването помежду им в първата обиколка. След удара помежду им Хаас-ът на французина се вряза в предпазна мантинела, колата бе разполовена и избухна огромен пожар. Грожан успя да излезе от болида и бе откаран в болница след първоначалния преглед на пистата. Докато е бил в медицинския център на трасето президентът на ФИА Жан Тод се обадил на съпругата му Марион и дал телефона на Ромен, за да го чуе жена му.

„Първо се ядосах, че ме засече така. Какво правеше там?! Всичко се промени, когато погледнах в огледалата си. Само се надявах да е добре. Гледката в огледалото изобщо не ми хареса и съм наистина щастлив, че е добре. Станалото наистина напомня, че това, което вършим, е опасно“, обясни Квят

Руснакът участва и в другия сериозен инцидент, при който Рейсинг Пойнт-ът на Ланс Строл се преобърна. За него пилотът на Алфа Таури получи санкция от 10 секунди и 2 наказателни точки. Данил не бе съгласен с гледната точка на стюардите.

„Смятам, че нямаше къде да отида. Бях с цялата си кола от вътрешната страна на бордюра. Той знаеше къде съм, но зави все едно ме няма. Така че съм малко разочарован от това решение. То ми съсипа състезанието, тъй като вторият ми старт бе страхотен.“

Съотборникът на Грожан Кевин Магнусен нарече случилото се чудо

„Истинско чудо е да видиш как оцеля. Толкова се радвам, че хейлото е на колата, без него изходът можеше да е друг. Просто съм щастлив, че Ромен е още с нас“, сподели датчанинът.

Шарл Льоклер видял катастрофата в огледалата си и след това настойчиво искаше информация за състоянието на Грожан.

„Веднага включих радиото, след като видях станалото. Притесних се, след като забелязах пламъците. А след като видях и инцидента, ми беше трудно да повярвам, че е излязъл от колата си!“, призна пилотът на Ферари.

Джордж Ръсел (Уилямс) също отбеляза ролята на хейлото.

„Начинът, по който излезе от развалините, бе изумителен“, допълни той.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)


Катастрофата ще бъде щателно разследвана. Управляващият спортните въпроси на F1 Рос Браун отбеляза, че пожарът и разцепването на бариерата при удара са притеснителни фактори.