Начало Други Квят стана заводски пилот на Ламборгини

Квят стана заводски пилот на Ламборгини

966
0
Данил Квят, Ламборгини
Данил Квят, снимка Ламборгини

Данил Квят стана заводски пилот на Ламборгини. Руснакът ще участва в тестовете на новия прототип Lambo LMDh и ще се състезава за италианската марка в WEC и IMSA през 2024 г.

Квят отваря нова глава в кариерата си. 28-годишният състезател стана заводски пилот на Ламборгини. Като такъв той ще проведе тестове на новия хиперавтмобоил LMDh, разработен съвместно с Лижие

В момента Квят се състезава с италиански състезателен лиценз. Той става четвъртият пилот, посочен от Ламборгини за програмата на марката в WEC и IMSA, която ще бъде управлявана от отбора на Iron Lynx. Заедно с руснакът ще бъдат Мирко Бортолоти, Андреа Калдарели и бившият му колега от F1 Ромен Грожан.

Тази година кара за Према в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост. Негови съотборници са Бортолоти и френската състезателка Дориан Пин. Екипажът финишира на второ място по време на първия кръг от сезон 2023 в WEC на пистата Себринг. Този уикенд тримата ще участват във втория кръг за сезона, който ще се проведе на пистата Портимао.

Присъединяването на Квят към семейството на Ламборгини стана възможно благодарение на Према. Италианският отбор е мажоритарна собственост на компанията майка на Iron Lynx DC Racing Solutions, която е технически партньор в програмата за разработка и състезания с Lambo LMDh.

Тази година Квят участва в първата си кампания в WEC. Миналата година той трябваше да кара за G-Drive Racing. В крайна сметка обаче участието му така и не се осъществи заради оттеглянето на руския отбор, спонсориран от Газпром.

„Много сме развълнувани да приветстваме Данил в семейството на Ламборгини. Вярваме, че той ще бъде силен актив за нашия проект LMDh през тази година“, сподели Джорджио Сана.

„Основната роля на Даниил ще бъде да работи в тясно сътрудничество с нашите инженери и механици по прототипа, който ще дебютира през следващата година. Предвид огромния му опит в други състезателни категории не се съмнявам, че той ще играе решаваща роля за това да стартираме добре през 2024-та“, добави шефът на Lamborghini Squadra Corse.

Самият Квят определи присъединяването си към марката като „голяма чест.“

„Ламборгини е много известна италианска марка с голяма история в автомобилния свят. Тъй като съм израснал в Италия, това е допълнителен източник на гордост за мен“, сподели Квят.