Начало Moto News Лоренсо спечели на Арагон и се доближи до Роси

Лоренсо спечели на Арагон и се доближи до Роси

19
0

Хорхе Лоренсо спечели Гран При на Арагон в MotoGP пред 67 000 зрители и намали преднината на съотборника си Валентино Роси във временното класиране с 9 т. Втори стана Дани Педроса, а Роси стана 3-и на подиума.

Лоренсо от екипа на Movistar Yamaha бе лидер от старта до финала на Гран При на Арагон. В същото време Роси направи страхотна битка с Педроса от екипа на Repsol Honda в последната обиколка. Така Педроса даде малко радост на хората от Honda, защото Марк Маркес се хлъзна и падна на 2-ата обиколка, когато бе втори.

Драмата за Маркес бе пълна, защото отново направи грешка. Той преследваше Андреа Яноне с Ducati GP15, който се движеше на втора позиция, а Маркес бе 3-и. След първите няколко завоя Маркес успя да го изпревари. Роси още в първия тур стана 5-и, а след това бе на 2 сек. след Лоренсо. На завой 12 Маркес загуби контрол над предницата на мотора си и катастрофира на пистата в Арагон за втора поредна година. Това е 5-о незавършване на Маркес този сезон и сега изостава от Роси със 70 т.

Андреа Яноне с Ducati GP15 стана втори след падането на Маркес, но Дани Педроса го изпревари на 3-ата обиколка. Лоренсо вече водеше с 2,4 сек. Роси атакува Яноне и го изпревари, за да стане 3-и. Пилотът на Monster Yamaha Tech 3 Пол Еспаргаро започна битка с Яноне за 4-ото място, но направи грешка, която го прати на 11-а позиция. В 8-ата обиколка Педроса и Роси бяха по-бързи от Лоренсо и намалиха аванса му, но не можаха да го догонят.

Така Хорхе Лоренсо постигна 4-и успех за сезона и 60 в кариерата си в Гран При и 39-а във висшия клас. Лоренсо е на 14 т. след съотборника си Роси. Това е първият двоен подиум на Movistar Yamaha от Бърно насам и донесе титлата при тимовете за първи път от 2010 г. насам. Роси положи всички усилия в последните обиколки да победи Пердоса, дори го атакува успешно, но на последния завой преди финала Педроса стана втори, само на 9 стотни от Роси. Това бе 96-и подиум за Дани във висшия клас, но едва втори за този сезон и първи след Каталуня. Роси от своя страна спечели 14-ия си подиум от 15 състезания и 209-и в своята блестяща кариера.

Андреа Яноне стана 4-и, като затвърди позицията си в шампионата, докато неговият съотборник Андреа Довициозо, който стартира от 5-а редица стигна до 5-о място, след като устоя на натиска на пилота на Suzuki Алекс Еспаргаро. Довициозо завърши на 16 секунди след Яноне. Еспаргаро стана 6-и пред Кал Кръчлоу (LCR Honda), следван от съотборниците Брадли Смит и Пол Еспаргаро от Monster Yamaha Tech 3. Десети стана Йони Ернандес (Octo Pramac Racing Ducati).