Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда счита въвеждането на halo за грешка

Лауда счита въвеждането на halo за грешка

113
0
Ники Лауда

Шефът на борда на директорите на Мерцедес в F1 Ники Лауда счита решението на ФИА от догодина да въведе използването на защита за кокпита от типа halo или т. н. ореол за грешно. Австриецът заяви в интервю за германските медии, че спортът може да работи за подобряване на сигурността на пилотите, но според него ореолът не е крачка в правилната посока.

„Тествахме всичко – ореола, аероскрийн с болида на Ред Бул и защитното предно стъкло с този на Ферари, но нито едно от тези решения не беше убедително, а в подобна ситуация трябва да се вземе правилно решение, каза Лауда. – Ореолът е грешка. ФИА направи Формула 1 възможно най-сигурна.

Освен това опасността от летящо към пилота колело е почти елиминирана, защото днес захващането е по-стабилно. Рискът за пилота е минимален. Сега се опитваме да привлечем нови фенове с бързи коли, да се приближим повече до публиката и всичко това ще се унищожи с едно пресилено решение“.

След среща на Стратегическата група в сряда, ФИА обяви, че ореолът ще бъде въведен за сезон 2018 и ще е задължителен. Той представлява конструкция, която се фиксира върху болида в три точки, и бе тестван неколкократно миналия сезон.