Начало Рали Льофебр и Моро: Колата ни предпази

Льофебр и Моро: Колата ни предпази

62
0

Стефан Льофебр и навигаторът му Габен Моро претърпяха тежка катастрофа по време на втория ден от рали Германия. Моро е със счупвания на десен крак и лява ключица, с пукнат прешлен, както и с фрактура на дясна тибия. Той бе опериран малко след инцидента, за да бъде третирано счупването на глезена. Льофебр е в малко по-добро състояние. Двамата разказаха какво им се е случило в кратко интервю, разпространено от Ситроен.

Как се случи инцидентът?

Льофебр: „Спомням си много ясно цялата случка. Бях отбелязал десен завой, който може да бъде пресечен напряко. Започнах да завивам малко по-рано, взимайки предвид оставените от други екипажи следи, но колата излетя към външната страна на кривата и ударихме поредица хинкелщайни. Последният камък обърна автомобила и излетяхме в дърветата. Това причини повечето щети.”

Габен: „Ерик Камий и Бенжамен Вейас, които бяха стартирали в отсечката след нас, пристигнаха първи на мястото. Приятели сме, видели какво е станало и ни се притекоха на помощ. След това пристигнаха медицинските екипи, които успяха да ме извадят от колата. После ни откараха в болница с хеликоптер.”

Върху какво мислехте на този етап от надпреварата?

Стефан: „През първия ден бях малко по-консервативен при карането между лозята. Но пък настройките ни бяха чудесни за отсечките, които се провеждат във военната база Баумхолдер. И преди всичко, единствен бях избрал точните гуми за момента – твърдия тип. Спечелих деветата отсечка и натисках за добро време в следващата, тъй като се борехме за петото място с От Танак.”

Как се чувствахте след прекараната си в болница нощ след катастрофата?

Габен: „Чувствам се направо късметлия, като се има предвид състоянието на автомобила. Всичко по него проработи, особено подсилените секции, които не са задължителни, но ние предпочетохме да ги сложим, за да подобрим сигурността на екипажа. След инцидента ни бе оказана огромна подкрепа – и от медицинския персонал, и от приятелите и семействата ни. Фрактурите ще отнемат известно време, за да се излекуват, но съм твърдо решен да се възстановя възможно най-бързо!”

Стефан: „Ще повторя като Габен, че автомобилът ни защити добре. В ралитата няма как да контролираш външните условия. В нашия случай платихме скъпо за излитане от трасето. Ще ни е нужно време, за да си стъпим обратно на краката. Единственото, което ме притеснява обаче, е, че може да не участвам в рали Корсика…

Какво следва сега?

Стефан: „В момента само чета и отговарям на пожеланията, които сме получили. Наистина е трогателно колко съобщения са изпратени от колегите ни във WRC и от фенове. Лекарите пък ми обясниха, че ако възстановяването ми върви толкова добре, ще мога да се върна във Франция още в началото на седмицата. Аз обаче мисля основно кога ще мога да се върна зад волана. Надявам се да е максимално бързо!”

Габен: „Съгласен съм със Стефан – невероятно е да получим подкрепа от голямото рали семейство. В събота ми направиха операция на фрактурата на крака и всичко премина добре. Според докторите ще мога да отлетя за вкъщи в средата на седмицата. И аз ще се постарая да си върна състезателната форма колкото се може по-бързо.”