Начало Автомобили Лада ще модернизира дизайна на колите си

Лада ще модернизира дизайна на колите си

54
0
Лада X-Ray

Лада ще модернизира максимално дизайна на колите си, заяви директорът на този департамент на Авто ВАЗ Стив Матен. Това е опит да се повтори успеха на Kia, където Петер Шрайер трансформира изцяло имиджа на корейската марка благодарение пълна промяна външния вид на моделите. Според Матен растежът в продажбите на Kia в голяма степен се дължи именно на новия дизайн и той би желал да повтори това в работата си с Лада.

Една от най-често отправяните критики към моделите на руската марка е, че са с остарял външен вид. За пример се дава SUV-ът Нива например, който на практика не е пипан през почти четирите десетилетия на съществуването си.

Всичко това сега се променя и ще видите за какво иде реч в бъдеще. Ще има интензивна модернизация, въвеждане на напълно нов дизайнерски език и ДНК, които ще повлияят на имиджа на бранда – обясни Матен в интервю за Аутомотив Нюз Юръп.

48-годишният англичанин започва кариерата си в Mercedes-Benz, оглавява дизайнерския отдел на Volvo от 2005 до 2009 г. и бе назначен на този пост в Лада през 2011 г.

Във Volvo трябваше да придам на моделите по-привлекателен вид. Тук, в Авто ВАЗ, е нужно да сторя същото – заяви той.

Първите черти на новия дизайн бяха загатнати в концепцията Лада X-Ray, показана на автомобилния салон в Москва миналата година. Той ще трябва да е такъв, че колите да излъчват усещане за издръжливост, за да не се отблъснат местните потребители, смята Матен.

Не говорим за въвеждането на свръхсложни линии, водещи във всевъзможни посоки, каквито може би има при някои марки. (В Русия) има силен контраст между сезоните – дълга и студена зима срещу наистина топло лято. Има разлика в това как са разпределени благата и средствата между градовете и селата, източната и западната част на страната. Точно част от този контраст искам да уловя и пресъздам в моделите – допълни той.

Матен говори основно за Русия и тамошния пазар, но е убеден, че колите ще са привлекателни и за чужди потребители.