Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ламбиазе може да поеме част от задълженията на спортен директор в Ред...

Ламбиазе може да поеме част от задълженията на спортен директор в Ред Бул?

1612
0
Джанпиеро Ламбиазе
Джанпиеро Ламбиазе; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул ще разчита на хора от тима при реструктурирането, до което ще доведат напусканията на Ейдриан Нюи и Джонатан Уитли. В изявлението си относно спортния директор на отбора от Милтън Кийнс, който ще стане шеф на екипа на Ауди, Кристиан Хорнер каза, че новата структура ще бъде обявена в предстоящите седмици.

„Ред Бул разполага с огромни сили и това дава възможност други хора от екипа да бъдат повишавани“, допълни шефът на Ред Бул в F1.

Според Аутоспорт задълженията на спортен директор, които в момента има Джонатан Уитли, могат да бъдат разделени между двама души. Британецът ще остане в тима до края на сезон 2024, но вероятно постепенно ще бъде изваден от работата. Това е обичайна практика за членове на отбори, обявили, че си тръгват от съответния екип.

Твърди се, че е възможно Джанпиеро Ламбиазе да поеме част от работата на Уитли като спортен директор. Понастоящем той е състезателен инженер на Макс Верстапен и шеф на рейс инженерните екипи в Ред Бул

Останалите задължения на спортния директор – като тийм мениджър и при разговори и преговори с ФИА – може да бъдат възложени на друг човек. Вероятността да се търсят хора извън отбора е минимална.

В Ред Бул смятат напускането на някои от най-висшите си мениджърски кадри за нормална еволюция на отбора. Кристиан Хорнер неколкократно посочи още от края на 2023 г., че в Милтън Кийнс има развитие и отборът не зависи изцяло от Ейдриан Нюи. Това предизвика коментар от страна на съпругата на конструктора, която определи изказването като „глупости“. Напускането на Нюи от тима бе обявено на 1 май тази година. Пиер Ваше, който е технически директор на Ред Бул във Формула 1 от шест години, обясни по време на уикенда в Белгия, че загубата на ключови хора като Нюи и Уитли е предизвикателство, но не и нещо непосилно.

„Това е нещо нормално за един отбор. Тръгват си лидери, защото те са лидери в своите области и това е предизвикателство за компанията. Но в някакъв момент всички продължаваме напред“, коментира Ваше в интервю за planetf1.com.

„Ние вече сме се организирали вътре в екипа. Бихме предпочели Ейдриан да си останеше при нас, но това е положението. Разочарованието ни се появява, когато не печелим.“

„Нямам нищо против медиите да твърдят, че успехите се дължат на някого. Важно е ние да сме наясно, че всеки отделен човек има участие в системата. Иначе отборът ще се състои от един-единствен човек, а това не е така. Имаме повече от 300 инженери, които работят и се стараят да направят колата по-бърза“, продължи техническият директор на Ред Бул.

„Аз не работя, за да се превърна в звезда или нещо подобно. Трудя се, защото харесвам работата си. Искам да успявам и да печеля, това е основното за мен. Целта не е да си на първа страница. Целта е да направим болида по-бърз. Според мен това искат повечето хора, които участват в инженерната страна на нещата. Ако исках да съм известен, то щях да съм грешният човек за този пост“, каза още техническият ръководител на Ред Бул в F1.