Начало Други Ламборгини финализира пилотския си състав в WEC и IMSA

Ламборгини финализира пилотския си състав в WEC и IMSA

171
0
Ламборгини пилоти
снимка, Ламборгини

Ламборгини финализира пилотския си състав в WEC и IMSA. Италианската марка привлече Едоардо Мортара и Матео Кайроли. Двамата се присъединяват към останалите състезатели на Ламборигини, които ще участват в двата най-силни шампионата за издръжливост.

По-рано тази година Ламборгини разкри първите състезатели, които двата автомобила SC63, които ще бъдат управлявани от тима на Iron Lynx. Марката ще участва във всички 8 старта от сезон 2024 WEC както и в четири от петте кръга на американския еквивалент IMSA

Мортара и Кайроли се присъединиха към тестовата програма на прототипа Ламборгини SC63 през септември. Швейцарецът ще се състезава за първи път със спортен прототип. Разбира се, той има богат опит в издръжливостта с машини GT3 от престоя си като заводски пилот на Ауди и Мерцедес.

Мортара ще участва в клан клас Hypercar на WEC. Заедно с него са дългогодишния заводски състезател на Ламборгини Мирко Бортолоти, както бившия пилот от F1 Данил Квят.

Кайроли по-рано тази седмица напусна семейството на Порше. Италианецът ще участва в състезанията на пистите Себринг, Уоткинс Глен и Индианаполис в категорията IMSA GTP. Това ще бъде и първата му кампания с прототип. Кайроли ще споделя автомобила на Ламборгини заедно с Андреа Калдарели и друг бивш пилот от F1- Ромен Грожан. Тримата ще се включат и следващото издание на 24-те часа на Льо Ман, което ще се проведе през юни 2024 г.

„Радваме се да приветстваме Едоардо и Матео в нашето семейство. И двамата пилоти имат много опит. Те носят със себе си не само впечатляваща скорост и професионализъм за проекта LMDh в WEC и IMSA, но и възможността да ги използваме стратегически в някои от най-големите състезания и GT3 шампионати“, сподели ръководителят на моторспорт програмата на Ламборгини Джорджо Сана.

Мортара бе много доволен от факта, че ще може да се включи в най-високия клас на WEC с автомобил на Ламборгини.

„Изключително съм щастлив, че се присъединявам към Ламборгини. Това ми дава тази невероятна възможност да се състезавам в 24-те часа на Льо Ман и в световния шампионат за издръжливост, в които отдавна исках да участвам. Това е много горд момент за мен. Надявам се, че ще успеем да постигнем добри резултати през следващия сезон“, сподели швейцарецът.

Същевременно Кайроли каза, че участието в WEC е като сбъдната мечта за него

„Преди всичко съм много развълнуван, че съм тук. Искам да благодаря на Lamborghini Squadra Corse, Джорджо и семейството на Iron Lynx за тази невероятна възможност и за това, че вярват в мен. Готов съм да дам най-доброто от себе си догодина. Това е мечта, която преследвам от дълго време. Да го направя с италианска марка ми даде още по-голяма мотивация. Целта е да науча колкото се може повече за автомобила за следващата година. Вече съм зареден с  много енергия за началото на сезона“, коментира Кайроли.

Мортара и Кайроли продължиха тестовата си програма с SC63 тази седмица в Остин. После следва задължителното участие на Ламборгини в двудневен тест на пистата Дайтона в началото на януари. Италианците решиха да не участват в 24-те часа на Дайтона в края на януари 2024 г.