Начало Други Ламборгини влиза в WEC и IMSA през 2024 г.

Ламборгини влиза в WEC и IMSA през 2024 г.

303
0
Ламборгини LMDh
снимка, Ламборгини

Ламборгини влиза в WEC и IMSA през 2024 г. Италианската марка ще създаде прототип в бъдещия клас LMDh.

Подразделението за моторни спортове на италианския производител (Lamborghini Squadra Corse) потвърди, че за пръв път ще участва в най-висшия клас на състезанията със спортни автомобили. Той ще включва заявки за абсолютни отличия в 24-часовите класически състезания за издръжливост в Льо Ман и Дайтона.

Това е продължение на поредица от изявления през изминалата година на шефа на Squadra Corse Джорджио Сана. Италианецът изрази намерението си да разработи автомобил за новата категория. Тя ще се появи през следващия сезон в световния шампионат за издръжливост (WEC) и американският му еквивалент (IMSA).

От Ламборгини не разкриват техническите си партньори за преминаването в LMDh през втората година на класа. Все пак е известно, че марката си партнира с френския конструктор Лижие.

Лижие е един от четирите лицензирани конструктори за следващото поколение шасита LMP2, на които трябва да се базират автомобилите LMDh. Французите все още не са определили партньорство с някой производител. Същевременно Орека, Далара и Мултиматик вече имат поне по един потвърден партньор.

Връзката межди Ламборгини и Лижие се очаква да бъде потвърдена през юли. Тя най-вероятно ще включва конфигурацията на двигателя с вътрешно горене на новия автомобил.

Тази стъпка към най-високия ешелон на състезанията със спортни автомобили бележи важен етап за нашата компания. Ще се съизмерваме с най-добрите автомобили и на най-взискателните писти. От една страна, това ще даде още по-голяма видимост на успешната ни програма за моторни спортове още по-голяма. Също така ще ни позволи да тестваме бъдещи технологии. Нашите прототипи LMDh ще се превърнат в най-сложната ни отворена лаборатория на четири колела“, сподели главният изпълнителен директор на Ламборгини Стефан Винкелман.

Ламборгини добавя LMDh към съществуващите си програми в GT3 и състезателните серии Супер Трофео.

Марката на  Фолксваген Груп става седмият производител, който се ангажира с разработването на LMDh. Другите марки са са Ауди, Порше, Акура, БМВ, Кадилак и Алпин. Програмата на Ауди официално е спряна е известно, че в момента е поставена на пауза.

Ламборгини се опитваше да се присъедини към проекта LMDh на VW Груп. Той е ръководен от Порше и Ауди и се осъществява съвместно с Мултиматик. Все пак италианците продължават да работят с Лижие и в бъдеще.

„Много се радвам, че Ламборгини  ще направи следващата стъпка в нашето пътешествие в моторните спортове. Стъпката към LMDh е преход към най-високото ниво на състезанията със спортни автомобили. Този клас ще играе специална роля в стратегията за моторни спортове на Ламборгини. Освен това ще ни даде уникалната възможност да разширим нашите клиентски състезателни дейности към нови платформи и да затвърдим дългосрочното си партньорство с клиентските ни отбори и пилоти“, каза моторспорт ръководителят на марката Джорджио Сана.