Начало Автомобили Land Rover стартира едногодишното честване на Defender

Land Rover стартира едногодишното честване на Defender

24
0

Land Rover стартира едногодишното честване на емблематичния Defender. Уникална еднокилометрова пясъчна рисунка на плажа Red Wharf Bay в Енгълси (Великобритания) отбеляза пускането на ограниченото издание на три модела и началото на нова вълнуваща глава в историята на Defender.

Докато производството на сегашния модел Defender във Великобритания навлиза във финалната си фаза, Land Rover ще използва 2015 г., за да отдаде почит на своята глобална автомобилна емблема. Директорът на автомобилната гама Land Rover Ник Роджърс обяснява значимостта на пресъздаването на един от най-емблематичните автомобили в света:

– Всичко, което правим с Defender, е белязано от страст и ентусиазъм – и това никога няма да се промени. Със започнала преди цели 68 години история, този модел Land Rover процъфтява десетилетия наредблагодарение на своите безспорни възможности и емблематичната си форма. Сега аз имам честта да съм един от многото ентусиасти в Land Rover, ангажирани със създаването на достоен наследник на легендарния Defender.

За да отбележи това изявление, Land Rover създаде най-голямата пясъчна рисунка досега във Великобритания. На плажа Red Wharf Bay в Енгълси бяха нарисувани очертанията на Defender с невероятната дължина 1 км, като за целта бе използван автопарк от шест автомобила Land Rover. Уникалното изображение отдава почит на момента през 1947 г., когато директорът на конструкторския отдел в Rover Морис Уилкс нарисувал за първи път контурите на оригиналния Land Rover в пясъка на Red Wharf Bay и предложил идеята на брат си Спенсър, изпълнителен директор на Rover. Семейство Уилкс притежавали земи на уелския остров и Морис имал нужда от многофункционален автомобил, който може да изпълнява и ролята на лек трактор и всъдеход. Далновидният му дизайн бил кръстен „Land Rover“, чийто очертания днес познаваме като Defender.

За създаването на гигантската временна творба на плажа Red Wharf Bay бе нужен автопарк от шест модела Land Rover, всеки от които теглеше земеделска брана с дължина 3,5 метра, за да нарисуват добре познатите контури на Defender в пясъка. Автомобилите, избрани за надпреварата с приливите на Енгълси чертаят еволюцията на Defender от представянето му през 1948 г. до наши дни.

На плажа Land Rover серия I, II и III бяха в компанията на модел Defender 90 от 80-те години на ХХ век, Defender 90 Hard Top и Defender 110 Station Wagon. Безупречният модел от серия II навремето е принадлежал на семейство Уилкс и в памет на момента, в който бащите им измислили концепцията за Land Rover, братовчедите Стивън и Ник Уилкс – синовете на Морис и Спенсър Уилкс, също взеха участие в акцията. С тяхна помощ на пясъка бе нарисувана непрекъснатата линия с дължина 4,52 км (общата дължина на 1118 автомобила Defender 90 Station Wagon), само минути преди да бъде изтрита от надигащия се прилив.

Събитието отбеляза началото на серията чествания на Defender с три вълнуващи нови модела в ограничено издание, всеки от които отдава почит на различен елемент от уникалната история на Defender. Изданията Heritage, Adventure и Autobiography се задвижват от доказалия се многократно 2,2-литров дизелов двигател на Land Rover и вече могат да бъдат поръчани.

Освен това Land Rover проучва възможността да продължи производството на сегашния Defender в завод зад граница, след спирането на производството във Великобритания. Ако тази идея бъде реализирана, в ограничен обем ще продължи производството на подбрани модели и специализирани автомобилни приложения за продажба извън Европейския съюз.

Всеки от трите ограничени издания на модели Defender пък отдава почит на различен елемент от разнообразната функционалност на автомобила.