Начало Автомобили Land Rover представя 9-степенен автоматик в Женева

Land Rover представя 9-степенен автоматик в Женева

85
0
Land Rover

Land Rover ще представи на международния автомобилен автосалон в Женева тази пролет първата в световен мащаб 9-степенна скоростна автоматична кутия предназначена за автомобил. Новата ZF-9HP е разработена специално за използване с напречно разположени двигатели. Покачването на броя скорости трябва да намали значително разхода на гориво и емисиите изгорели газове.

По-късите предавателни числа трябва да оптимизират ускоряването и да държат двигателя в обороти, които не го натоварват. По този начин се стига и до намаляването на разхода. Освен това са подобрени качеството на превключване, времето на превключване и нивото на шума в трансмисията. Според производителя освен по-ниския разход, друго предимство е и подобрения комфорт при по-високи скорости.

Докато актуалните 6-степенни кутии са секвенциални, сега при 9-степенния автоматик се използва функцията Skip-Shift. Това позволява прескачането на предавки при свалянето на скорости или при рязко спиране. Адаптивното превключване реагира на нуждите на водача и гарантира много по-спокоен начин на каране. За избягването на превключване при високи обороти се взимат предвид различни параметри като, характеристика на завоя, странично ускорение и позиция на педала.

Интегрирания Fast-Off модус регистрира скоростта, с която кракът се вдига от газта и предвижда другите му действия. Така например се избягват ненужните смени на предавките. Ако системата очаква ново ускорение, тя запазва моментната скорост. Ако водачът пък иска да намали, но скоростта е прекалено висока, то смяната на предавките се провежда в момента, в който скоростта го позволява.