Начало WRC News Лапи не се тревожи за бъдещето си в WRC

Лапи не се тревожи за бъдещето си в WRC

166
0
Есапека Лапи, Тойота
Есапека Лапи, снимка Тойота

Есапека Лапи не се тревожи за бъдещето си в WRC. Финландецът заяви, че в момента води разговори за оставането си в Тойота и през сезон 2023 и се чувства доста уверен. 

Лапи се завърна в най-високия клас на световния рали шампионат след като бе освободен от тима на М-Спорт в края на 2020 г. Миналата година той имаше няколко участия в WRC2 и кара в рали Финландия с частна Тойота. Сега той дели третия заводски автомобил на японците заедно със Себастиен Ожие. Французинът реши да намали ангажиментите си в ралитата, за да прекара повече време със семейството си и да се състезава на писта.

Това е втори престой на Лапи в заводския отбор на Тойота. Преди това 31-годишният състезател бе в редиците на японския производител до края на сезон 2018. След това рой реши да се присъедини към Ситроен.

Тази година той участва в седем ралита, в които записа три качвания на подиума. В допълнение, той помогна на Тойота и в борбата при конструкторите с Хюндай и М-Спорт Форд.

Лапи няма да вземе участие в оставащите три надпревари от сезон 2022 в WRC. Причината за това е завръщането на Ожие. Осемкратният световен шампион ще се включи в Нова Зеландия, Испания и Япония.

Преди повече от месец шефът на Тойота Яри-Мати Латвала заяви, че не иска да променя пилотския състав на екипа за следващата година.

„Вече започнахме леко да преговаряме за това, така че определено се чувствам положително“, сподели Лапи.

„Със сигурност искам да остана в отбора. След това ако Яри-Мати ми каза, че иска да остана в отбора. Това е наистина добра комбинация. Чувствам доста уверен, че мога да остана в Тойота за поне още година. Все още не знам каква ще ми бъде програмата за догодина. Това е нещо, което трябва да разгледаме по-подробно.“

Лапи заяви, че няма проблеми отново да бъде с непълна програма в WRC.

„Има два варианта. От едната страна е семейството ми, което определено харесва този начин. Също така и на мен ми харесва, защото е добър баланс между семейството и професионалния живот“, каза Лапи.

„От друга страна, видях и усетих, че когато няколко поредни старта ставам все по-бърз и постоянен. Във връзка с това би било хубаво да има повече събития. Сега ще има дълга почивка. Надявам се да мога да продължа и през следващата година. Това ще е добре, но както казах, винаги има две страни на монетата“, допълни пилотът на Тойота.