Начало WRC News Лапи поведе след откриващия етап на рали Сардиния

Лапи поведе след откриващия етап на рали Сардиния

281
0
Есапека Лапи, Хюндай
Есапека Лапи, снимка Хюндай

Есапека Лапи поведе след откриващия етап на рали Сардиния, шести кръг от сезон 2023 в WRC. Пилотът на Хюндай измина супер специалния етап около град Олбия за 2.24.09 мин. Втори на 0.2 сек. завърши миналогодишният победител От Танак (М-Спорт Форд). Трети на половин секунда от времето на Лапи завърши неговият съотборник Тиери Нювил.

Днес се проведе първата отсечка от тазгодишното издание на рали Сардиния. Тя бе с дължина 3.20 км и преминаваше покрай Олбия и включваше вълнуваща поредица от гладък асфалт, чакъл и редица скокове.

Лапи даде най-добро време в шейкдауна на рали Сардиния, който се проведе по-рано днес. Финландецът търси първа победа с екипа на Хюндай след като записа подиума в Хърватия и Португалия

Лапи се е радвал на възможността да си „поиграе“ със своя Хюндай i20 N преди следващите много по-тежки дни на рали Сардиния 2023.

„Беше забавно. Имате достатъчно място и можете да си играете с автомобила. На чакъла просто се движиш изцяло настрани и държиш крака на газта, защото е толкова хлъзгаво. Честно казано това е единственият начин да го направиш“, сподели Лапи.

Втори завърши Танак.  Пилотът на М-Спорт Форд направи едно самоотвержено бягане през теста, за да стигне до финала на 0.2 сек. от времето на Лапи. Световният рали шампион за 2019 г. използва модернизирани компоненти на окачването на своя Форд Пума Rally1, които според него са подобрили автомобила.

„Свършихме добра работа между [ралитата]. Това беше наистина необходимо след Португалия“, каза Танак. „Не бих казал, че в момента трябва да сме прекалено уверени, но със сигурност сме по-добре, отколкото в Португалия“, добави пилотът на М-Спорт Форд.

Трети на половин секунда от Лапи завърши Нювил. Белгиецът търси първа победа от началото на сезон 2023 в WRC и общо трети на рали Сардиния. Четвърти остана Такамото Кацута, който бе най-бързият състезател на Тойота. Кацута изостана с 0.9 сек. от времето на Лапи. Зад японеца се наредиха съотборниците му Кале Рованпера и Себастиан Ожие, Дани Сордо (Хюндай), Елфин Еванс (Тойота) и Пиер-Луи Лубе (М-Спорт Форд). Топ 10 допълни пилотът от WRC2 Оливър Солберг с Шкода.

Утре предстоят общо шест етапа от рали Сардиния 2023. Най-голямото предизвикателство за пилотите ще бъде маршрута Монте Лерно – Са Кончеда в неговия формат от 49.90 км. „Сцената на чудовището“ завършва двата цикъла и включва любимия на феновете скок на Мики, при който колите летят високо във въздуха. Очаква се този етап да подложи на голямо напрежение двигателите и гумите на Пирели.