Начало WRC News Танак иска повече подобрения в автомобила на Форд

Танак иска повече подобрения в автомобила на Форд

230
0
От Танак
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак иска повече подобрения в автомобила на Форд. Световният шампион от сезон 2019 е категоричен, че отборът на М-Спорт разполага с достатъчно данни, които да помогнат за развитието на Пума Rally1.

Танак се върна в М-Спорт Форд в началото на 2023 г. Опитният естонец показа добра скорост още в първия си старт зад волана на автомобила Форд Пума Rally1.

Танак спечели снежното рали Швеция и финишира втори по асфалтовите етапи на рали Хърватия. В Португалия пилотът на М-Спорт Форд показа добра скорост и дори повече малко след началото на състезанието. За съжаление Танак имаше проблеми с гумите в четвъртия етап. които му костваха загуба на близо минута. След това той получи повреда в хибридната система на неговия автомобил

На моменти Танак оприличаваше автомобила си на „дървено конче“ и се опитваше да разкрие пълния му потенциал при вторите преминавания през етапите. В последния ден на състезанието в Португалия той загуби хибридната система. За щастие всичко бе наред в пауърстейджа. Това му позволи да даде второ време зад победителя Кале Рованпера. В крайна сметка Танак финишира четвърти и взе още 4 бонус точки.

Танак вярва, че екипът му вече разполага с всички данни, за да подобри автомобила Форд Пума Rally1.

„Имаме много работа за вършене. Като цяло уикендът в Португалия беше труден. Сега се боря доста, но важното е да разберем как да продължим оттук нататък“, сподели Танак.

„Това бе второто ми рали на чакъл. В Мексико не бях напълно уверен в това, което чувствах, защото там имахме доста технически проблеми, така че беше трудно да разбера какво липсва или какво точно се случва.“

„Бих казал, че уикендът в Португалия.  ни даде много повече информация. Бих казал, че те [инженерите] трябва да имат достатъчно данни, за да можем да продължим да работим оттук нататък“, продължи Танак. „Когато е по-гладко, можем да караме на добро ниво, но когато стане грубо започваме да губим доста скорост.“

„Миналата година това щеше да е добра позиция и добра отправна точка. Но сега вече е минала една година и всички са на добро ниво, докато ние изоставаме. Това е голяма работа, която трябва да се свърши за кратко време“, добави състезателят на М-Спорт Форд.

Танак разкри, че автомобилът на М-Спорт Форд се е подобрил от Мексико насам след като са направени промени в трансмисията. За съжлаение екипът не успя да предостави допълнителни актуализации за Португалия.

„От Мексико насам имахме ъпгрейд на трансмисията, така че това ни помага. Както казах преди ралито, не успяхме да добавим нови компоненти към автомобила, макар да тестваме някои от тях работихме. Очевидно все още имаме доста работа за вършене“, завърши От Танак.

В момента Танак заема второто място във временното класиране. Естонецът изостава със 17 точки от действащия световен шампион Кале Рованпера.