Начало WRC News Лапи се присъедини към М-Спорт

Лапи се присъедини към М-Спорт

423
0
Есапека Лапи
Есапека Лапи; снимка: Ситроен Рейсинг

Есапека Лапи ще е съотборник на Теему Сунинен и Гас Грийнсмит в екипа на М-Спорт за сезон 2020 в световния рали шампионат (WRC). Финландецът неочаквано се оказа без място в края на 2019 г., след като Ситроен реши да се изтегли от първенството. От М-Спорт изтъкнаха, че залагат на младостта за предстоящия WRC сезон, който стартира с рали Монте Карло в края на този месец. Средната възраст на пилотите е 25 години. Лапи е на 28, Сунинен – на 25, а Грийнсмит – едва на 23. Екипът от Довънби Хол също е млад и амбициозен – средната възраст на инженерите е около 30 години, а шефът на отбора Ричард Милнър е само на 35.

„Тази година се връщаме към корените си – ще се състезаваме с млад отбор и приветстваме два изцяло финландски екипажа обратно в семейството ни”, коментира управляващият директор на М-Спорт Малкълм Уилсън

„Имахме фантастични резултати с Маркус [Грьонхолм], Мико [Хирвонен] и Яри-Мати [Латвала]. Сега очаквам с нетърпение представянето на следващото поколение летящи финландци.”

„Същинската ни философия обаче винаги са били промотирането и прогресът на млади таланти. В лицето на Есапека, Теему и Гас имаме трима талантливи млади пилоти, които са способни да постигнат много силни резултати. Отборът ни има опита и амбицията да стигне далеч.”

Милнър добави, че отборът ще продължи да се бори за топ резултати и през новия сезон.

„Крайната цел е победа и според мен имаме всички шансове да я постигнем. Всички са решени да се справят. Есапека е доказан победител и няма съмнение каква е скоростта му. Миналата година три пъти финишира на трета позиция и нямам търпение да видя как ще се справи с Фиеста-та. Смятам, че мнозина искат да наблюдават и Теему. Двамата с Ярмо се сработиха наистина добре и не бих се изненадал да ги видя в битка за топ резултати в доста надпревари тази година.”

Лапи заяви, че очаква с нетърпение новото приключение

„В М-Спорт наистина обичат ралитата. Освен това за мястото имаше доста талантливи пилоти и съм много щастлив, че от екипа ни се довериха и ни дават шанс с Яне (Ферм – навигаторът му, б.а.) да демонстрираме през 2020 г. на какво сме способни”, коментира финландският състезател.

Той допълни, че започва тестове тази седмица.

Сунинен ще продължи да работи с изключително опитния навигатор Ярмо Лехтинен през втория си сезон на най-високото ниво във WRC

„Страхотно е, че съм в един тим с Есапека. Той ми беше нещо като герой, когато бях дете. С него карахме в един и същи отбор на картинг, но аз тъкмо започвах, а той спечели шампионата. Три години по-късно сторих същото, а сега отново сме в един и същи екип!”, допълни Сунинен.

Грийнсмит ще кара в Монте Карло, Мексико, Аржентина, Португалия, Сардиния, Финландия, Турция, Германия и Уелс.

„Чакам този шанс през целия си живот и сега вече го имам”, сподели Гас. „Моят напредък се случи „стълбичката на възможностите” на М-Спорт – от R1 през R2 до R5 и сега WRC. Дължа много на всеки човек в тима и във Форд, помогнал ми да постигна напредък като пилот. Предстои ни още много път.”