Начало Рали Лапи се надява да се възползва от стартовата си позиция в Сардиния

Лапи се надява да се възползва от стартовата си позиция в Сардиния

79
0
Есапека Лапи; снимка: Ситроен Рейсинг

Есапека Лапи е фен на бързите отсечки със сравнително гладка настилка. Финландецът обаче стана пръв в състезателна дистанция за първи път в рали Сардиния през 2017 г., когато завърши трети в състезанието. На финала в едва втория си WRC старт той имаше шест победи в отсечки, включително пауърстейджа.

„Точно преди това рали – в Португалия – имах чувството, че трябва да си абсолютно перфектен в бележките и карането си, за да спечелиш отсечка. Наистина си мислех, че ще ми е необходимо повече време, за да направя подобна крачка напред. Не бива да се забравя също така, че през онази година имах предимство от стартовата си позиция, тъй като бях доста назад. Всичко се получи много добре. Надявам се и сега да стане така, тъй като съм в подобна ситуация!”, обясни Лапи.

Есапека не бе напълно уверен кое точно му е донесло успеха тогава.

„Тогава изглеждаше лесно да остана на състезателната траектория, без да натискам прекалено. Вярно е обаче, че отсечките са тесни и не оставят кой знае колко място да пързаляш колата. От мен зависи да имам същия подход. Винаги съм харесвал това рали. И самото състезание, и мястото. Хората са прекрасни, местната храна ми харесва.”

Есапека Лапи обаче не просто спазва хранителен режим като колегите си. Той е избрал безглутенова диета и това понякога е предизвикателство. Пилотът все пак е намерил решение къде може да хапне безглутенова пица.

„На яхта, с добър готвач на борда! През последните три години с моето семейство и това на Яне [Ферм] (навигаторът му – б.а.) наемаме яхта веднага след ралито и оставаме на почивка. Плуваме, почиваме си, изкарваме си отлично.”