Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лас Вегас официално посрещна F1 с церемония в свой стил, фойерверки и...

Лас Вегас официално посрещна F1 с церемония в свой стил, фойерверки и концерт

849
0

Иван Тенчев, Лас Вегас. Лас Вегас официално посрещна Формула 1 с церемония в типично свой стил и с участието на всички пилоти от световното първенство. Някои от тях, начело с Макс Верстапен, изразиха неодобрението си за подобен тип събития. Но публиката на трасето бе ентусиазирана от появата на състезателите, както и от музикалната програма. А след толкова усилия Формула 1 да направи състезание в Лас Вегас и огромната инвестиция на самия спорт нямаше как нещо подобно да не бъде организирано, за да даде формално началото на дългия уикенд в прочутия град.

Самото пристигане на пилотите още в падока е превърнато в атракция. На входа ги посреща половин дузина имитатори на легендарния Елвис Пресли

На табела в типичния за Лас Вегас стил се изписва името на съответния състезател и разбира се, следват снимки и селфита. Падокът с питовете и цялата прилежаща инфраструктура принадлежат на самата Формула 1. Сградите са постоянни, а не временни. Построени са на купената за $240 млн. земя. Цялото вложение вече надхвърли $400 млн.

От F1 не пестиха никакви усилия за промотирането на Гран при на Лас Вегас. Един от финалните щрихи бе споразумение с ръководството на Сферата – една от основните атракции в Лас Вегас

Върху нея ще се прожектират предварително договорени кадри и реклами и тя ще е фон на някои от кадрите на пистата. Външната повърхност на Сферата се нарича Екзосфера и всъщност е най-големят LED екран в света. Работи непрекъснато. Едно от притесненията по време на преговорите за наемането ѝ е било дали няма да заслепява или разсейва пилотите в някакви моменти от обиколката на пистата. За да няма подобно нещо, са проведени тестове и са изпробвани различни цветове. Споразумели са се да няма излъчване, в което основни да са червено, синьо или жълто, за да не се отвлича вниманието на състезателите.

снимки: Любомир Асенов/lap.bg

Пилотите разбират вложените усилия и търсенето на нови атракции, но това не означава, че участието в церемонии като днешната им допада

Макс Верстапен по принцип критикува подобни събития, целящи привличането на допълнително внимание. Сега каза, че Гран при на Лас Вегас ще е „99% шоу и 1% спортно събитие“, допълвайки, че се чувствал като клоун на издигащата се платформа. Ланс Строл подкрепи гледната му точка с изявлението, че обича да кара и целта му не е да стане холивудска звезда.

„Това… не е моето нещо. Не съм в спорта за този тип събития. Ние сме автомобилни състезатели, разбирате ли. На моменти нещата отиват малко прекалено много към холивудска продукция. Аз харесвам колите и да ги карам, не се мъча да стана звезда в Холивуд“, каза Строл.

„Предполагам, че за спорта е страхотно да е на такива места. Американският пазар се разширява. Така че за отбора и за бизнеса е супер, Формула 1 трябва да мисли за тези неща. Идеята и надеждата е да се привлече повече внимание, още спонсори. Вече има три състезания в Америка. Аз само се надявам да не се залитне твърде много в посоката на шоуто и да се изгуби чистотата на F1. Хубаво е да има баланс“, добави пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът му Фернандо Алонсо сподели, че места като Лас Вегас и при инвестицията, направена от Формула 1, си заслужава малко повече шоу

„Нямам проблем с допълнителната работа. Но мисля, че може да се постигне баланс и работата ни някъде другаде например да бъде намалена“, заяви двукратният световен шампион.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Даниел Рикиардо изглежда най-въодушевен от присъствието на Гран при в сърцето на Лас Вегас. Той сподели, че очаквал да е на Лас Вегас Мотор Спийдуей и е изумен от постигнатото в града. Люис Хамилтън подкрепи изцяло спорта и надпреварата. Пилотът на Мерцедес каза, че се надява с времето всичко да се изглади.