Начало Избрани Латифи разкри причината за завъртането си на Спа

Латифи разкри причината за завъртането си на Спа

863
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи разкри причината за завъртането си на Спа. Пилотът на Уилямс водеше битка с Естебан Окон когато загуби контрол над своя болид в участъка Ле Комс и удари Валтери Ботас. Канадецът успя да продължи участието си в надпреварата, докато неговият съперник от Алфа Ромео остана в зоната за сигурност и предизвика появата на сейфти кар.

Латифи призна, че е бил изненадан от огромната липса на сцепление, която е довела до завъртането.

„Малко се отклоних от линията в шести завой. Мисля, че водих битка с един от автомобилите на Алпин“, сподели Латифи.

Преди началото на неделното състезание пистата Спа-Франкоршамп прие надпревари от поддържащите серии F2, F3 и Суперкупата на Порше. Пилотът на Уилямс Латифи подозира, че останалите парчета гума върху настилката са накарали той да загуби контрола над своя Уилямс FW44.

„Сигурно имаше много парчета от гума, появили се след състезанията на младежките категории. Просто не можах да се справя с контрола на автомобила. Чувствах, че все едно карах със сликове на мокра писта.“

„След това просто минах през чакъла и задната част се завъртя, което ме изненада доста. Очаквах да отида направо в чакъла и всички да продължи нормално. След като се върнах на пистата нямах никакво сцепление, в резултат на което се завъртях“, допълни пилотът на Уилямс.

Латифи все пак успя да финишира състезанието и отново бе далеч от топ 10. Не такава бе съдбата на Ботас, който трябваше да се оттегли от второ поредно състезание.

„Видях малък контакт между двата автомобила пред мен. След това просто видях Латифи да се върти наляво и се опитах да го избегна“, каза Ботас.

„Смятам, че успя да го избегна и се разминах от контакт. Но после траекторията ми се насочи към чакъла и в крайна сметка се завъртях. Имам чувството, че ударих Латифи или отидох в чакъла. Просто нямах късмет и бях на грешното място в грешното време.“

Ботас продължи негативната си серия, започнала от Силвърстоун. Пилотът на Алфа Ромео спечели точки в 6 от първите 7 старта тази година. В момента той заема десето място във временното класиране с актив от 46 точки.

„Знам че ни предстоят още две поредни състезания, Надявам се да няма никакви наказания и компромиси. Искам най-накрая да изкарам един чист уикенд“, завърши Валтери Ботас.