Начало Рали Латвала на крачка от победата в рали Швеция

Латвала на крачка от победата в рали Швеция

42
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала (Форд) е на крачка от победата в рали Швеция, втори кръг от световния рали шампионат през 2012 г. Финландецът увеличи аванса си пред Мико Хирвонен на 35,6 секунди след трите отсечки преди обяд на последния ден на надпреварата (Лесьофорс, Рамен и Хагфорс). Той спечели първите две и бе с трето време в последната, но бе постоянно по-бърз от бившия си съотборник.

Бързият старт на деня винаги носи добро чувство, както и известно успокоение. Знаех, че Мико ще опита да атакува от сутринта, затова бе важно да съм бърз от първия етап. Изградихме добър ритъм, докато опитах да премина чисто през втория. Накрая по трасето имаше твърде много скали и камъни, така че много внимавах и дори малко намалих – просто бях по-разумен. Няма да правим промени по колата, но може следобед да тръгнем с две резервни гуми – сподели Латвала.

Хирвонен от своя страна призна, че е преживял няколко пързаляния в Лесьофорс. Заедно с тима си Ситроен той направи някои промени в настройките на DS3 WRC в опит да щади повече гумите на колата, но резултатът бе, че не се чувстваше никак комфортно зад волана.

Нямам доверие в автомобила, особено на толкова хлъзгав и тесен път – призна Мико, който след Рамен като че ли дори се отказа да опитва да притиска Латвала. – Сега трябва само да подсигуря второто си място и да се концентрирам върху това да не изтърва Петер [Солберг].

Самият Солберг си имаше достатъчно грижи днес до обед в опитите да защити третата си позиция. Той бе постоянно по-бавен от преследващия го Мадс Остберг (който спечели и Хагфорс). Обясни, че губи най-много време на тесните участъци, но си връща малко в по-бързите, както и че е допуснал няколко грешки.

Мадс от своя страна поддържаше добра скорост – той е само на 4,9 сек зад Солберг, макар да не бе особено доволен на моменти.

Сутринта нямаше линия, която да следвам. Явно много пилоти са изхвърчали от трасето или са вървели крайно неравномерно. Ужасно трудно е да преследваш някого в такива условия – обясни той, а малко по-късно дори се пошегува, че норвежката овесена каша на закуска явно му помага в карането!

Остберг също отбеляза камънаците в Хагфорс и добави, че там има сериозна опасност от спукани гуми. Следобед пилотите изминават за втори път същите три отсечки, като Хагфорс 2 ще е пауърстейдж и там ще се изисква особено голямо внимание.

Пети все още е Евгени Новиков. Руснакът бе категоричен, че няма да допусне Себастиен Льоб да го настигне, след като шампионът прескочи вчера Хенинг Солберг. Пилотът на Ситроен обаче явно се отказа да гони съперника и заяви, че вече се надява само да финишира на шестата позиция в Швеция.