Начало Рали Латвала с победа в рали Сардиния

Латвала с победа в рали Сардиния

58
0

С приключването и на последния 17-ти етап на италианското рали Сардиния пилотът на Форд Рали Тийм – Яри-Мати Латвала спечели заслужена победа в шестия кръг от тазгодишния световен рали шампионат.

Веднага след финала финландецът изскочи от колата си и започна да целува емблемата на своя Форд, радвайки се на втората победа в кариерата си в WRC.

„Това е голямо облекчение за мен. Голямо благодаря на тима, те свършиха страхотна работа. Това наистина значи много за мен. Фантастично е“, заяви ентусиазираният Латвала след финала на ралито.

Съотборникът му Мико Хирвонен имаше амбицията да настигне и евентуално да изпревари Латвала, но така и не получи тази възможност. Въпреки това обаче той бе доволен и от втората позиция.

„Имах добра кола, добро рали, беше добра битка. Яри-Мати определено заслужава тази победа. Сега трябва да продължим в същия дух“, каза Хирвонен.

Тъй като това е четвъртата втора позиция за него от началото на сезона, той шеговито добави: „Съдбата ми е да съм винаги втори.“

Световният шампион Себастиен Льоб имаше доста проблеми по време на целия уикенд, между които и неособено изгодната си позиция в стартовия списък, но въпреки това той успя да финишира трети.

„Трето място, запазваме лидерската си позиция в шампионата, така че за момента губя само две точки от Мико. Имахме доста проблеми и този уикенд нещата наистина не се получиха.“

Това обаче бе непосредствено след финала. Малко по-късно ФИА разпространи изявление, в  което обявява, че Льоб и навигаторът му са наказани с добавяне на две минути към времето си, тъй като по време на една от отсечките си, при проблем с едно от колелата си, Льоб бе принуден да спре и двамата с Даниел Елена да слязат и да отстранят проблема. Наказанието всъщност е заради това, че Елена е хванат от камерата в колата, че разкопчава предпазните си колани, докато колата все още не е спряла напълно, което не е допустимо от правилата. Така завършилият четвърти – Петер Солберг се изкачи с още едно място нагоре, а Льоб остава четвърти.

Следващият кръг от световния рали шампионат е рали Акрополис в Гърция, което ще се проведе от 12-ти до 14-ти юни.