Начало Лайфстайл Лауда: Има талантливи пилоти, трудни за побеждаване и Джеймс бе един от...

Лауда: Има талантливи пилоти, трудни за побеждаване и Джеймс бе един от тях

765
0
джеймс хънт,Ники Лауда

По време на филмовия фестивал в Торонто филмът „Rush”, отразяващ оспорваната битка между Джеймс Хънт и Ники Лауда за титлата във Формула 1 през 1976 г., отново бе представен на голям екран след световната му премиера в Лондон. Лауда бе сред присъстващите на събитието и похвали работата на екипа на „Rush”.

Сезон 1976 е изпълнен с множество събития, които разкриват част от характерите на пилоти и отбори. Хънт и Лауда минават през различни изпитания по време на годината до последното състезание от шампионата на пистата Фуджи, в което се решава титлата. Джеймс Хънт става шампион само с една точка преднина пред Ники Лауда, завърнал се на пистата само 6 седмици след като катастрофира тежко на Нюрбургринг.

Има добри и лоши пилоти – коментира Лауда. – Също така има и наистина талантливи, които са трудни за побеждаване, и Джеймс беше един от тях. Ние се уважавахме изключително много, защото тогава ако някой направи грешка, докато карате един до друг с 300 км/ч към завой, единият или и двамата загиваха. Хънт беше някой, на когото можеше да разчиташ, че е много прецизен. Тъжното е, че той не е тук сега. Иска ми се да беше видял филма, защото съм сигурен, че щеше да му хареса.

Всъщност идеята за създаването на филм, проследяващ събитията от този сезон, е на сценариста Питър Морган („Кралицата”, „Фрост/Никсън”, за които има номинации за Оскар), който написва сценария, свързва се с Лауда и австриецът се съгласява да помага като консултант.

Започнах да говоря с него и той разви историята за сезон 1976 и битката между мен и Джеймс Хънт – спомня си Лауда.

Актьорът Даниел Брюл е в ролята на Ники Лауда във филма, а в подготовката си за нея е обучаван от самия австриец, за да усвои жестовете и специфичния му начин на говорене.

Честно казано, трябваше да попитам съпругата си кой е Даниел Брюл – разказва Лауда. – Тя ми каза веднага, след това се срещнах с него и го харесах още от началото. Той каза, че е много трудно да ме играе, защото аз все още съм жив и хората ме познават от телевизията и познават езика на тялото ми. Прекарах много време във Виена с него, а след това го заведох на Гран при на Бразилия, за да му покажа какво представляват състезанията от Формула 1, защото той имаше много малко познания за това. Мисля, че той е свършил невероятна работа, защото когато гледах филма за първи път си казах: „Това съм аз.”

Самият режисьор на филма Рон Хауард също не се е интересувал сериозно от Формула 1 преди да се захване с проекта, но веднага след като разбира за историята започва да следи надпреварите.

Беше много забавно, защото той нямаше изобщо никаква представа за състезанията и беше като малко дете – не спираше да задава въпроси. След това всичко си дойде на мястото – обясни Лауда.

Историята на сезон 1976 и подробности за филма може да намерите в новия брой на ClubS1 (164), който ще е на пазара от следващата седмица. 

„Rush” (заглавие на български: „С пълна газ”) ще е по кината в България от 27 септември.