Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: Матешиц не харесва Мерцедес и не е искал двигатели от нас

Лауда: Матешиц не харесва Мерцедес и не е искал двигатели от нас

51
0

Ники Лауда смята, че собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц вече е загубил интереса си към Формула 1 и не би останал изненадан, ако той оттегли отборите си от спорта. Според Лауда още самият Матешиц не иска да ползва двигатели на Мерцедес, тъй като не харесва компанията.

Ред Бул и Торо Росо понастоящем са без задвижващи системи за 2016 г., като решиха да прекратят предсрочно договорите си с досегашния доставчик Рено след края на този сезон. А от Мерцедес вече обявиха, че няма да доставят мотори за тимовете на Матешиц, оставяйки по този начин единствената възможност за Ред Бул и Торо Росо да бъдат задвижвани от Ферари. От Скудерията обаче предлагат само двигателите със спецификацията от 2015 г., които за догодина вече ще са остарели и ще са с по-ниска мощност спрямо новите от 2016 г.

Според Лауда, австрийският милиардер при създалата се ситуация няма да бъде особено притеснен да извади тимовете си от спорта. „Усещането ми е, че Матешиц в момента не си дава много зор, заяви Лауда. – Той оставя Хелмут Марко и Кристиан Хорнер да работят по сделката за двигатели, но той не е лидерът, който беше преди. В миналото той правеше всичко сам. Изглежда, че е загубил интерес към Ф1. Познавам го от много отдавна и обикновено той е господарят на всичко това, но в момента той не се занимава. Трудно е да се каже дали може да се оттегли от Ф1, но по начина, по който действа в момента, може да го обмисля. Има само една възможност за двигатели, което е тежко.”

Лауда също така заяви, че Мерцедес няма да промени решението си и да приеме да доставя двигатели на Ред Бул, като според него самият Матешиц не желае да полза мотори на немския концерн. „Не, имахме дълга дискусия вътре в тима, заяви австриецът. – Никога не сме били близко до това (да приемем сделка за доставка на мотори). Всъщност те не ни потърсиха изобщо. Има причина за това и аз я знам – той не харесва Мерцедес. Не можем просто така да им дадем двигателите като подарък.”