Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: Шумахер преговаряше с Ферари и Заубер

Лауда: Шумахер преговаряше с Ферари и Заубер

73
0
Михаел Шумахер

В последната седмица на дълго и широко се обсъждаше начинът, по който Михаел Шумахер бе освободен от екипа на Мерцедес. Или по точно, как привличането на Люис Хамилтън остави без работа 7-кратния световен шампион.

Според Йохен Мас този ход на отбора е бил удар под кръста. Ники Лауда обаче обяснява:

„Искам да подчертая още веднъж, че той не бе принуден да напусне отбора“, заяви австриецът пред RTL. „Той ни бе казал, че иска време до октомври, за да реши дали иска да се състезава още или не иска. Той обясни и на пресконференцията, че е имал три месеца време, в което да вземе решение.

Ясно е, че Мерцедес трябваше да се огледа за алтернативи. Затова и започнаха разговорите с Люис Хамилтън.“

Окончателното решение на Шумахер е взето във вторник преди Гран при на Япония. Според Лауда, германецът е проверил всичките си възможности преди да реши своята съдба.

„Разбрах, че Михаел е водил разговори със Заубер и се е чул по телефона с определени хора във Ферари“, разкрива Лауда.

„В крайна сметка стана така, че той бе поставен пред свършен факт за нещо, което чувстваше, но може би не искаше сам да избере“, обясни и неговия мениджър Сабине Кем пред RTL. Тя повтори за пореден път, че Шумахер е имал възможност сам да вземе решение още през юли. „Той обаче така и не установи на 100%, дали иска да продължи да кара или не. Затова и не взе решение тогава.“

„Типично за Формула 1“, коментира пък Адриян Сутил начинът, по който Шумахер бе поставен пред свършен факт. „След толкова години партньорство с подобен чудесен пилот всеки си представя раздялата по друг начин. Да се направи зад гърба му и той да разбере от пресата – това наистина не е хубаво, но е типично за този спорт.

Независимо колко голям пилот си, от екипа да ти кажат честно и откровено за своето решение вече е почти невъзможно. Почтеността става все по-рядко явление в този спорт. Преживял съм вече подобно нещо, когато зад гърба ти взимат решение и в един момент ти се питаш: Какво стана сега? Жалко, но спортът е такъв.“

Феновете в Германия и по целия свят съжаляват, че няма да виждат Шумахер на пистата. Според проучване направено сред феновете в родината на шампиона 62,06% съжаляват, че той си тръгва. 7,47% от тях са заявили, че им е безразлично дали ще продължи да кара, а 30,47% са на мнение, че е било крайно време да спре с активната си състезателна дейност.

Версията, че първата работа на Лауда като директор в екипа на Мерцедес е била да махне Шумахер и да привлече Хамилтън обаче бе опровергана от австриеца.

„Нямам нищо общо с това решение“, заяви Лауда. „Аз съм на борда от тази седмица. Както и преди, така и сега Рос Браун носи пълната отговорност за отбора и пилотите.“

Рос Браун от своя страна разкри, че отношенията му с Шумахер остават „много добри“.

„Имаме да обсъждаме още много неща с Михаел, които касаят неговото и на отбора бъдеще“, обясни Браун. „Той обаче ме помоли за известно време, да погледне нещата от дистанция преди да реши, какви ще са следващите стъпки в живота му.“