Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: В наши дни възрастта не е от толкова голямо значение за...

Лауда: В наши дни възрастта не е от толкова голямо значение за пилотите

33
0
Ники Лауда

Възрастта не е фактор, който пречи на пилотите в наши дни, смята Ники Лауда. Трикратният световен шампион изтъкна факта, че съвременната сигурност е на изключително високо ниво и съответно състезателите не се питат дали да рискуват живота си с напредването на възрастта. Затова и австриецът очаква кариерата на Себастиан Фетел (Ред Бул) да продължи още дълго време.

Говорих с [Михаел] Шумахер преди няколко месеца. По мое време, когато аз карах, опасността те караше да си задаваш въпроси от типа на искаш ли да рискуваш още, когато си вече на 35 или 40. Това въобще не е така сега. За щастие автомобилите и пистите са толкова подобрени, че пилотите не се питат дали могат да загубят живота си, както се случваше с нас. Съвременните състезатели са свикнали болидите да са наистина здрави. Удрят какво ли не и всичко е наред – обясни Лауда.

Австриецът допълва, че Фетел мотивира сам себе си и няма опасност спортът да му омръзне:

Аз лично реших в определен момент, че искам нещо друго от живота си. Но в неговия случай не е така. Той е млад, всичко е пред него и няма да се демотивира. Такъв човек е, че иска всяка следваща обиколка от всеки един старт да е по-бърза от предишната.

Самият Лауда два пъти се оттегля от Формула 1 и след това се връща. Претърпява ужасяваща катастрофа на Нюрбургринг през 1976 г., в която едва не изгаря жив, но това не го спира да продължи битката за титлата до финала на шампионата. В края на сезон 1979 г. обаче излиза от спорта, заявявайки, че е отегчен да върти кръгчета по пистите. Авиобизнесът му обаче закъсва за пари и той се връща с Макларън през 1982 г. Второто му – и окончателно – отказване е в края на 1985 г.