Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер пръв в съкратена наполовина от дъжд последна свободна сесия в Сингапур

Льоклер пръв в съкратена наполовина от дъжд последна свободна сесия в Сингапур

1151
0
Сингапур, Гран при на Сингапур
снимка: Иван Тенчев

Шарл Льоклер бе най-бърз в съкратената наполовина заради дъжд последна свободна тренировка в Сингапур. Втори се класира Макс Верстапен (Ред Бул), трети остана Карлос Сайнц с второто Ферари.

Сутринта в Сингапур се изля истински порой. В началото на последния час за подготовка температурата на въздуха бе 26 градуса, тази на пистата – 29 градуса. Влажността бе 91%

Над трасето Марина Бей продължаваше да вали. Всички си бяха по боксовете. Валтери Ботас излезе да поздрави публиката минута преди светването на зеления семафор. Часовникът бе включен в определения час, но изходът от питлейна остана затворен.

7 минути след формалното начало на тренировката колата за сигурност излезе на пистата, за да провери условията. Камерите следяха как Тимо Глок интервюира Фернандо Алонсо на питуола на Алпин, а Фелипе Маса си говореше с приятели в бокса на Ферари.

Първите пилоти се качиха по колите си в 24-ата минута от времето за тренировката. Дъждът поспря, очакваше се рейс контролът да пусне колите за половин час на трасето.

Точно това се случи и рейс контролът съобщи, че питлейнът ще бъде отворен в 13:30 часа българско време. Така екипите имаха на разположение само 30 минути, а трасето бе мокро

Неколцина състезатели бяха готови, но никой не бързаше да излезе. Първият пилот на пистата бе Пиер Гасли с Алфа Таури. По трасето все още имаше локви на места, но французинът започна и бърз тур. Съотборникът му Юки Цунода се присъедини към него на трасето. След това и други пилоти излязоха на пистата, всички с гуми за мокър асфалт.

Времето на Гасли бе 2:09.894 мин.

„Условията са добри. Няма проблеми с водата по трасето, така че може би е добре да преминем на интермедии“, каза Ботас по радиото.

Гасли сложи интермедии след първата си серия, тези гуми бяха избора на Ред Бул и Ферари, откъдето пръв тръгна Льоклер. Макс Верстапен оглави класирането с тях с 2:06.982. Гасли подобри това постижение с 0,757 сек – пистата започна да изсъхва.

Гасли подобри това постижение с 0,757 сек – пистата започна да изсъхва. Верстапен свали до 2:02.098 сек. Кристиан Хорнер обясни, че са нужни два-три тура, за да загреят интермедиите. Всяка следваща обиколка бе по-силна от предходните. Макс свали времето до под 2 минути 8 минути преди карирания флаг.

До края на тренировката най-доброто време стигна 1:58.782 мин и то бе на Шарл Льоклер. Верстапен остана втори, Сайнц зае третата позиция.