Начало Други Лефтеров ще кара в Европейските серии GT4

Лефтеров ще кара в Европейските серии GT4

48
0

Българският пилот Павел Лефтеров получи предложение да се присъедини към отбора на RN VISION STS в клас PRO от Европейските серии GT4. Той ще има за конкурент и съотборник Джон-Луи Яспър от Германия. Двамата ще се състезават с Порше Кайман GT4 MR. Автомобилът е със задно предаване и тежи 1290 кг. Двигателят му е задно-средно разположен, с мощност 390 к.с. Максималната скорост, която може да развие, е 295 км/ч.

Лефтеров добре познава този шампионат. В него той участва в дебютния си сезон през 2015 г. с Lotus Evora GT4. Като абсолютно начинаещ в автомобилния спорт той спечели вице-шампионската титла при аматьорите и постигна пълни победи в общото класиране на най-емблематичните писти в Европа – Спа-Франкошам, Нюрбургринг, Мизано.

Европейските серии GT4 са шампионат за професионални пилоти и аматьори, които се състезават с различни марки автомобили. Всеки кръг представлява две състезания от по минимум 50 минути + 1 обиколка, включително и задължителен пит стоп от 60 сек. Състезателният уикенд включва тренировки, квалификация и две състезания.

Шампионатът е разделен на две категории: аматьори и професионалисти. Допълнително се присъжда и отборна награда. Поради големия интерес и брой автомобили на пистата през последните два сезона, шампионатът е разделен на Северна и Южна купа. 

Автомобилите и пилотите в GT4 за 2017 година съвсем скоро ще бъде официално обявени. Засега се очакава около 25 автомобила от 13 отбора да застанат на стартовата решетка в Северната купа от шампионата. Едно е сигурно, предизвикателството, както и очакванията ще са много по-големи. Първият кръг от шампионата ще се състои на 1 и 2 април на пистата Мизано Адриатико (Марко Симончели) в Италия.