Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лекарите са започнали да изваждат Шумахер от комата?

Лекарите са започнали да изваждат Шумахер от комата?

79
0
Михаел Шумахер

Лекарите са започнали да изваждат Михаел Шумахер от изкуствената кома, твърди френският вестник Екип. Според изданието процесът е започнал тази седмица.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 претърпя две мозъчни операции след падане при каране на ски точно преди месец. Първата от тях бе на 29 декември миналата година, след като бе приет в университетската болница в Гренобъл. От тогава бившият пилот е в изкуствена кома.

В публикацията на Екип се твърди, че Шумахер вече е в етап на постепенно пробуждане и реагира позитивно на процеса. Изданието се е консултирало с френския неврохирург Жан-Люк Трюел, според когото четвъртата седмица е максималният краен период за изваждане от изкуствена кома. Той обяснява също така, че в подобно състояние пациентите преминават двумесечен период на наподобяващо летаргия объркване. Трюел също е категоричен, че не могат да се дават прогнози за състоянието на Михаел.

Очаква се разследването на падането на Шумахер да приключи около средата на февруари. Не бе установена вина за инцидента от страна на курорта Мерибел. Всички зони на пистата и извън нея (където бе падането) са били обозначени според изискванията на френските закони. Вестникът обаче посочва, че семейството на Шумахер може да реши да подаде оплакване и това да доведе до криминално разследване.

Междувременно мениджърът на Михаел Сабине Кем направи поредно изявление – този път заради появили се спекулации, че той е изпаднал в „нормална кома” и вероятно ще остане в постоянно вегетативно състояние.

Подчертавам, че всяко изявление по отношение здравето на Михаел, което не идва от лекуващите го доктори или от мениджърския му екип, трябва да бъде смятано за спекулация. Повтарям, че няма да коментираме спекулации – заяви Кем.

Ферари и Мерцедес пък продължават да изразяват подкрепата си за Шумахер, който кара за тях във Формула 1. Екипът на Скудерията публикува непрекъснато съобщения, а на новите болиди на отбора от Бракли е изписано #KeepFightingMichael.