Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Леман Брадърс продават дела си от F1

Леман Брадърс продават дела си от F1

48
0
Леман Брадърс

Леман Брадърс искат да продадат дела си от Формула 1 в рамките на две години, става ясно от документация, свързана с опитите банката да събере средства. Очаква се да бъдат взети 1,5 млрд. долара, които да се насочат към кредиторите на финансовата институция, опитващи се да си възстановят $450 млрд.

Банката е вторият по големина акционер в Делта Топко, холдинговата компания, притежаваща търговските права на Гран при. Контролният пакет от фирмата е собственост на CVC Кепитъл Партнърс. Делът на Леман е 15,3%.

Подобна продажба би могла да отвори вратите за нови инвеститори във Формула 1. Още от миналата година се говори неофициално, че CVC имат желание да препродадат правата. Единствено Нюз Корпорейшън прояви интерес към F1, но Джеймс Мърдок се оказа заедно с баща си Рупърт забъркан в грандиозен скандал с подслушвани от таблоиди телефони във Великобритания. Джеймс бе изявил, че обмисля да направи предложение заедно с италианската компания Ексор, свързана с Джон Елкан (Фиат и Ферари). Наскоро обаче той подаде оставка и вече не е шеф на филиала на компанията на баща си на Острова, притежаващ вестниците Таймс и Сън.

Смята се също така, че интерес към Формула 1 проявяват фондът Мубадала, управляващ финансите на кралското семейство на Абу Даби, както и най-богатия човек в света – мексиканецът Карлос Слим. Коментар от тях обаче за момента няма.

В същото време Бърни Екълстоун заяви в края на 2011 г., че е би посъветван да пусне бизнеса на борсата. Той посочи, че би предпочел Сингапур за подобно действие.

Банкрутът на Леман Брадърс от 2008 г. пък е най-големият фалит в историята на Съединените щати. От банката твърдят, че от момента на срива досега са събрали 30 млрд. долара. Продадени са различни недвижими имоти, курорти и т.н., принадлежали на институцията. Тепърва ще се правят опити за реализиране на още – като дела от Формула 1, хотел Риц Карлтън Капалуа на Хаваите, луксозни ски, голф и спа курорти и прочие.

Леман станаха част от акционерите в Гран при през 2002 г., когато се присъединиха към банков консорциум, откупил правата от медийната групировка Кирх. Лео Кирх фалира в опит да покрива изтеглените за продажбата заеми и се наложи да даде акциите на банките, за да се измъкне някак от ситуацията. През 2006 г. Леман продадоха частта си на CVC, но по-късно инвестираха отново и взеха гореспоменатите 15,3%.

При фалита през септември 2008 г. CVC опитаха да си върнат процентите на Леман. Американците се възпротивиха, обяснявайки, че акциите им ще струват повече, ако бъдат продадени като част от контролния пакет за спорта. Двете страни постигнаха споразумение в това отношение. Така в момента отделна фирма се опитва да продаде каквото може, за да събере пари за кредиторите на Леман Брадърс. CVC по принцип имат право на вето върху всякаква продажба от такъв тип, но засега не са го направили.