Начало Автомобили Повишете нивото на безопасност – сложете летните гуми колкото можете по-рано

Повишете нивото на безопасност – сложете летните гуми колкото можете по-рано

239
0

Свързаните с COVID-19 предизвикателства вероятно ще доведат до това, че доста хора ще използват зимни гуми по-дълго от обичайното. Те обаче не са предвидени за шофиране в по-топло време и поради това това предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните. Експерт от Nokian Tyres съветва да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми. Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано.

„Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Използването на зимни гуми за по-дълъг период през пролетта и лятото например, може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците когато температурите са високи.“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в Nokian Tyres.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска

Най-големият е значително по-дълъг спирачен път. Съществуват още промени в стабилността, а също така и по-ниско ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава. Някои шофьори съща така смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон. Това обаче е най-често срещаната грешка, която се доближава до поемане на хазартен риск.

„Ако в настоящата ситуация не е възможно да смените гумите си навреме и въпреки това ви се налага да използвате автомобила си, опитайте се да приспособите пътуването си, така че да намалите риска до колкото е възможно. Шофирайте на по-малки разстояния. Имайте предвид, че можете да срещнете и други шофьори с неподходящи гуми. Затова е нужно да увеличите разстоянието за безопасност между вашият автомобил и останалите участници в движението – до два пъти повече от стандартното препоръчително разстояние. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове, не си заслужава. Имайте предвид, че това е само временно решение и се опитайте да запазите час за смяна на гумите възможно най-скоро“, препоръчва Дражик.

Дори да смените гумите си в началото на лятото, това е далеч по-безопасен вариант отколкото да шофирате със зимни през цялото лято

Летните месеци могат да се окажат особено критични в това отношение.

„При летни условия всички характеристики за безопасност на зимните гуми почти напълно отсъстват. Колата е по-трудна за управление, водата не се пренася през каналите толкова плавно, както при летните на мокра настилка. Това значително увеличава риска от аквапланинг по време на летните бури и дъждове“, обяснява Дражик.

Какви са рисковете от използването на зимни гуми през лятото

  • Спирачният път е с над 20% по-дълъг
  • Представянето на гумите е значително по-лошо
  • Управлението и маневреността са значително по-лоши
  • Най-големият риск е при шофиране на мокра настилка, тъй като зимните гуми не са проектирани за бързо извеждане на толкова голямо количество вода, както е по време на летните бурии, а са създадени да предоставят сцепление на сняг и киша; поради това има и по-висок риск от аквапланинг
  • Зимните гуми имат по-мек каучук, поради което те ще се износят много по-бързо в топло време
  • В някои държави употребата на зимни гуми през лятото може да бъде забранено със закон