Начало Formula E News Либърти Глобал придоби мажоритарен дял от Формула Е

Либърти Глобал придоби мажоритарен дял от Формула Е

417
0
Формула Е 2024
снимка, Формула Е

Либърти Глобал придоби мажоритарен дял от Формула Е. Американската акция закупи акциите, притежавани от Warner Bros. Discovery в изцяло електрическия шампионат. По този начин Либърти ще притежава 65 % от Формула Е и ще може да взима най-важните решения без особени проблеми.

Придобиването на акциите, притежавани от Warner Bros. Discovery, ще доведе до увеличаване на общия дял на собственост на Либърти Глобал във Формула Е до 65%. Това означава, че американците ще придобият контролен дял в най-бързо развиващия се автомобилен спорт в света

Формула Е е единственият санкциониран от ФИА изцяло електрически световен шампионат за автомобилни състезания. Това е шампионат №1 в класацията ESG на планетата и първият спорт с нулеви въглеродни емисии от самото си създаване.

Либърти Глобал първоначално инвестира във Формула Е преди 10 години. Сега компанията възнамерява да приключи сделката преди края на тази година, при условие че получи одобрение от регулаторните органи.

Сделката е напълно отделна и не е свързана със собствеността на Либърти върху F1. До края на тази година Либърти трябва да финализира закупуването на Дорна Спортс. Испанската компания управлява MotoGP и световния шампионат по Супербайк (WSBK).

Съобщението идва само два дни след публикуването на календара за сезон 2024-25 във Формула Е. Новият график включва два старта в Монако и Токио, както и завръщане в Маями. От следващия сезон ще се използва подобреният автомобил Gen3 Evo.

Формула Е разполага с почти 400 милиона фенове по целия свят, 11 отбора и 22 пилоти на стартовата решетка. Световният шампионат е дестинация за най-добрите таланти в моторните спортове. Тук участват като екипи като Ягуар, Порше, Макларън, Нисан, Андрети и др.

„Преди всичко искам да благодаря на Warner Bros. Discovery за подкрепата и насоките, които предоставиха на Формула Е през последните девет години. Либърти имат доказан опит в изграждането и разрастването на бизнеси. Тяхната инвестиция в нас идва в идеалния момент, когато планираме период на експоненциален растеж“, сподели Джеф Додс.

„Лично познавам и работя заедно с ръководния екип на Либърти Медия вече повече от десетилетие. Затова съм развълнуван, че ще мога да се възползвам допълнително от техния опит и ресурси. Това е мощно потвърждение на огромния потенциал на нашия спорт“, добави главният изпълнителен директор на Формула Е.

„Развълнувани сме да придобием контролен пакет акции във Формула Е. Това е бизнес, в който инвестирахме за първи път преди почти 10 години“, каза Майк Фрис.

„Формула Е има огромен потенциал за по-нататъшен растеж, като същевременно интегрира най-напредналите стандарти за устойчивост в спорта. Инвестицията е продължение на подхода ни за дисциплинирана ротация на капитала в портфолиото ни Ventures и на стратегията ни за дългосрочни инвестиции в изключително привлекателни бизнеси“, добави главният изпълнителен директор на Либърти Глобал.