Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Либърти Медия обвини Екълстоун за част от проблемите в спорта

Либърти Медия обвини Екълстоун за част от проблемите в спорта

2064
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун, снимка: Марк Томпсън/Ред Бул Контент Пуул

Изпълнителният директор на Либърти Медия Грег Мафей заяви, че Бърни Екълстоун е виновен за част от проблемите в спорта. Става въпрос за състезанията в календара и трудностите при подписването на новите договори за домакинство. Екълстоун управляваше Формула 1 до началото на 2017 г., след което бе отстранен от новите собственици и остана само с поста почетен председател.

Според Мафей обаче британският милиардер е изисквал твърде високи такси за домакинство на определени състезания. И това сега затруднява подписването на нови контракти. Наскоро удължаване на договора си постигнаха организаторите в Азербайджан. Проблем обаче има с тези в Германия, Италия, Испания, Великобритания и Мексико. И нови споразумения с тях не са подписани засега.

„Екълстоун е свършил много добра работа с таксите. Може би дори твърде добра, като е изцедил промоутърите, коментира Мафей. – Това е сериозен удар сега за нас. Частично защото всичко е публично и таксите за домакинства могат да се видят.

И също така защото Бърни ги е подтиквал да плащат повече, отколкото е нужно. Това също не ни помага. Увеличават се правителствата, които се опитват да оттеглят субсидията си за състезанието. Като тези в Мексико и Испания. И това създава трудности.“

Запитан къде може да очакваме потенциално нови състезания, Мафей отговори: „Продължаваме да работим по това в Маями. Но там има доста пречки. Гледаме за други алтернативи в САЩ, включително Лас Вегас. Оглеждаме се за възможности и в Африка. Опитваме се да укрепим и някои от надпреварите в Западна Европа. Там фенската база е много силна.”