Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Liberty Media купува F1 за $8 млрд.; Екълстоун остава

Liberty Media купува F1 за $8 млрд.; Екълстоун остава

73
0
падок, Формула 1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Liberty Media Corporation и CVC Capital Partners обявиха официално, че са се договорили за продажбата на Формула 1. Стойността на сделката е $8 милиарда.

След завършване изкупуването на акциите, Liberty Media Group ще бъде преименувана на Formula One Group. CVC и други акционери ще продължат да притежават 65% от компанията. При първия етап от сделката Liberty Media взима 18,7% дял за $746 млн. Изрично е посочено, че до приключване на цялото придобиване CVC остава с контролиращи функции в F1. Както се очакваше, Чейс Кери е назначен за председател на Delta Topco (компанията-майка на F1), а Бърни Екълстоун остава главен изпълнителен директор.

Президентът и главен изпълнителен директор на Liberty Media Грег Мафей посочи, че американският концерн ще използва опита си с медийни и спортни компании, за да ръководи успешно Формула 1.

„Вълнувам се да поема ролята на председател на Формула 1 и от възможността да работя с Бърни Екълстоун, CVC и екипа на Liberty Media”, заяви Чейс Кери. „Възхищавам се на F1 като глобално спортно и шоубизнес мероприятие. Виждам великолепна възможност да помогна на Формула 1 да продължи да се развива и просперира за доброто на спорта, феновете, отборите и инвеститорите.”

Екълстоун приветства Liberty Media и Кери в Гран при и каза, че няма търпение да работи с тях.

„Радваме се, че Чейс Кери се присъединява към Формула 1 и ще работи редом с Бърни”, коментира съпредседателят на CVC Доналд Маккензи. „Опитът и знанията на Кери са изключителни. Бърни бе прекрасен CEO за нас през последните 10 години. Имахме множество успехи, както и някои предизвикателства, но като цяло изживяването ни бе страхотно.”