Начало Рали Льоб: Беше необичайно Монте Карло заради условията, които не включваха сухи пътища!

Льоб: Беше необичайно Монте Карло заради условията, които не включваха сухи пътища!

32
0
Себастиен Льоб

Седмата победа на Себастиен Льоб в рали Монте Карло дойде по-бързо, отколкото в Ситроен и самият пилот очакваха. Организаторите на надпреварата отмениха последните два етапа и деветкратният шампион започна сезон 2013 г. така, както приключи миналия — с победа.

Успехът този път обаче дойде след много трудно състезание и условия, които самият Льоб нарече екстремни.

Винаги съм щастлив, когато печеля — усмихна се французинът след финала на ралито. — Този път обаче всичко бе екстремно и крайно. В предишни години ползвахме гуми с шипове може би веднъж за цялата дистанция. Този път трябваше да сме с такива от началото до края.

Той не бе никак щастлив от факта, че е пръв по трасето в началото на последния ден и заяви, че проправя път на следващите го екипажи в дебелия слой киша. Освен това бе категоричен, че скорост над 30 км/ч води почти неминуемо до загуба на контрол върху автомобила и времето му бе показателно, след като измина 23,54 км за почти 25 минути. При второто преминаване на Кол дьо Тюрини движението също бе бавно, като и Льоб като всички останали се стараеше само да върви във вече прокараната линия. И малко, след като автомобилите бяха тръгнали от сервизната зона за последните два етапа, организаторите съобщиха, че те няма да се състоят.

В Ситроен изненадата бързо се смени с радост.

– Беше малко странен финал на ралито, но като се имат предвид екстремните условия, разбираме решението — заяви шефът на тима Ив Матон. — Бяхме си поставили за цел да имаме две коли подиума и постигнахме точно това (Дани Сордо финишира трети — б.р.). Осве това е особено удовлетворяващо да видим 4 DS3 WRC в топ 5 (Бриан Буфие зае петото място — б.р.).

С този си успех Льоб изравни рекорда на Томи Макинен от четири поредни победи в Монте Карло.

– Беше необичайно в известна степен… Не заради развоя на надпреварата, а заради всевъзможните условия… Които не включваха сухи пътища! — каза още той. — Мисля, че наистина за първи път не използвах сликове на Монте Карло. Но доминирахме в ралито от старта до финала и съм доволен от това. Сега ще се потопя в усещането, ще попия напълно тази победа, тъй като може да ми е последната тук — добави шампионът.