Начало Други Льоб: Новите предизвикателства ме мотивират

Льоб: Новите предизвикателства ме мотивират

48
0
Себастиен Льоб

Деветкратният световен рали шампион Себастиен Льоб ще атакува една от най-известните и интересни автомобилни надпревари в края на юни заедно с Пежо – Пайкс Пийк. Френската компания вече показа автомобила, с който легендарният пилот ще се състезава (208 Т16 Пайкс Пийк), а след това самият той разказа какво го е привлякло точно към това състезание.

Кариерата ми е белязана от множество предизвикателства, а точно новите предизвикателства ме мотивират. Пайкс Пийк е комбинация от много неща, но преди всичко е страхотно спортно начинание. Това е прекрасен проект. Признавам, че точно тази надпревара се мъдреше някъде в периферията на съзнанието ми от известно време – всъщност бе на първо място в списъка ми за „екзотични“ неща, които трябва да направя. В една друга равнина на възприятие пък Пайкс Пийк ми напомня за изживяното в X Games миналата година със Ситроен DS3 XL. Съвсем нов тип състезание е, въпреки че знам в основни линии какъв е форматът. Ще се изправя срещу нови опоненти и всичко това е освежаващо – обясни французинът.

Льоб кара с ограничена програма в световните ралита през 2013 г. Той вече се състезава в Монте Карло и Швеция, а следващият планиран кръг е този в Аржентина (1-4 май).

Пайкс Пийк е в края на юни (на 30) и е съвсем различен тип състезание: 20-километрово изкачване със 156 завоя, чийто старт е на 2800 метра надморска височина, а финалът – на 4300 метра.

– Категорията без ограничения означава, че можеш да караш наистина уникални автомобили, а това има невероятна притегателна сила – продължава Льоб. – Почти всичко е разрешено: задвижване на две или на четирите колела, със или без турбо, прототипи, хибриди, какво ли не. Харесва ми разнообразието, както и идеята да се състезавам с необичайна кола или поне такава, чиято философия е различна от онези, които вече познавам. Знам, че от мен се очаква да се справя добре. Хората очакват да блестя в Пайкс Пийк, а и моята цел винаги е била победа. Надпреварата обаче е трудна, подготовката – много специална. В Колорадо ще се сблъскаме с условия, каквито няма никъде другаде. И точно като за Льо Ман, изглежда е невъзможно да се правят реални симулации – допълни той.