Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Липсата на подготовка за Абу Даби не притеснява Кубица и Хайдфелд

Липсата на подготовка за Абу Даби не притеснява Кубица и Хайдфелд

146
0

Гран при на Абу Даби ще е последната надпревара за BMW във Формула 1. Баварският концерн обяви през август, че в края на сезон 2009 г. се оттегля от спорта и XVII кръг от шампионата ще има особено значение за немско-швейцарския екип.

BMW Заубер вече имат нов собственик, но съвсем не са сигурни дали ще са на стартовата решетка догодина поради редица проблеми. От една страна тимът не подписа новия договор Конкорд (определящ взаимоотношенията между отборите, ФИА и ФОМ), а от друга има грижи с концерна КАДБАК, който придоби собствеността.

Преди обаче да стане ясно дали екипът (под каквото и да е име) ще участва в F1 през 2010 г., предстои надпреварата на чисто новата писта Яс Марина Бей. Там за първи път в историята пилотите ще стартират по светло, а ще финишират след залез слънце. За BMW обаче предизвикателството ще е да се опитат да спечелят 6-о място при конструкторите, като наваксат изоставане от 2,5 точки от Уилямс.

– Познавам трасето единствено от интернет и от няколко презентации, тъй като още я нямаме на симулатора – призна Роберт Кубица преди старта в Абу Даби. – Изглежда много интересно. Но без дори да съм я видял, е много трудно да преценявам каквото и да е. За късмет се считам за пилот, който няма нужда от твърде много време, за да постигне достатъчно скорост. Знам също така, че това ще е последното състезание за отбора, но искрено се надявам и догодина да са на стартовата решетка – допълни полякът, който подписа договор с Рено за следващия сезон.

Липсата на подготовка не притеснява и Ник Хайдфелд, като той също няма търпение да види новото трасе след всички блестящи отзиви.

– Изключително съм доволен, че лятото ми малко ще се удължи и летя за Абу Даби няколко дни предварително заедно със семейството ми. Това, че нямаме пистата дори на симулатора, прави нещата още по-вълнуващи, особено когато излезеш от пита за първи път. Този старт ще е много специален за всички ни в отбора. До настоящия момент не съм имал чувството, че си казваме довиждане. Това със сигурност ще се промени в Абу Даби. Може би ще ни е странно напрегнато – каза немският пилот.