Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Липсата на точки е основната причина Гутиерес да загуби мястото си в...

Липсата на точки е основната причина Гутиерес да загуби мястото си в Хаас

29
0

Липсата на спечелени точки през сезона е основната причина Естебан Гутиерес да загуби мястото си в екипа на Хаас. Това смята спортният директор на американския тим Гюнтер Щайнер. Мексиканецът често бе близо до скоростта на съотборника си Ромен Грожан. Той на няколко пъти завърши 11-и в състезанията, но не записа нито една точка, срещу 29 за французина.

Самият Гутиерес заяви, че решението на тима е несправедливо и в тима не е трябвало да вземат предвид само статистиката от крайните резултати в надпреварите.

„Много е трудно да се каже, но мисля, че основната причина за това (освобождаването на Гутиерес) е, че той не записа точки, докато Ромен го направи, коментира Щайнер. – Трябва да бъдеш добър в квалификацията, защото това обикновено помага да си в добра позиция за състезанието, но той не взе точки. Със сигурност има много начини да се интерпретира статистиката. Мисля, че като тим взехме обмислено решение да направим промяна, въпреки че на него не му харесва.”

Запитан дали смята, че Гутиерес не е бил достатъчно постоянен, Щайнер отговори, че представянето на пилота по отношение на постигнатите резултати е било срещу него.

„Нужно е да направиш всичко както трябва през целия уикенд”, каза още Щайнер, намеквайки, че Естебан често се представяше добре или само в квалификацията, или само в състезанието.

Смята се, че Гутиерес още има шансове да остане в F1, като в момента води преговори със Заубер и Мейнър.