Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лиуци: Китай е затворена страница, продължавам напред

Лиуци: Китай е затворена страница, продължавам напред

38
0

Витантонио Лиуци имаше тотален малшанс в Гран при на Китай, но уикендът на пистата до Шанхай вече е затворена страница за него. Италианският пилот на Форс Индия очаква с нетърпение предстоящия старт в Испания, където иска да се върне в зоната на точките.

– Как ще обобщиш уикенда в Китай от своя гледна точка?

– Беше разочароващ, най-лошия уикенд от началото на сезона. Но пък винаги се надяваш лошият късмет да не те сполетява повече. Още петъкът бе крайно труден за нас – следобед не събрахме достатъчно информация и нямахме ясна картина [на положението]. Последната тренировка в събота бе по-силна, но в квалификацията отново попаднах в трафик, което бе разочароващо, тъй като вярвах, че имам достатъчно скорост, за да съм близо до последната част на квалификацията. В неделя стартирах от 18-а позиция и това означаваше, че надпреварата бе трудна от самото начало. Трябваше да имаме наистина агресивен подход, за да се надяваме на някакви точки. Условията обаче бяха крайно лоши, а и още от първия ден имах проблем със загряването на спирачките. По време на загряващата обиколка така и не ги загрях като хората, след това допуснах грешка на мокрото трасе в шести завой. Докоснах спирачките, задницата блокира и изгубих контрол над колата. Така приключи всичко и е срамота, защото на старта изпреварих към три коли и нещата започнаха по план. Но аз подцених спирачките и това, че бяха прекалено студени. Въпреки това не съм загубил вяра в потенциала ни: наясно сме от първите кръгове, че разполагаме с добра скорост.

– Какво мислиш за Гран при на Испания?

– Всеки старт си има история. В Китай нещата се объркаха, но специално за надпреварата в Барселона винаги сме смятали, че ще сме наистина много силни. В последния тест през зимата там темпото ни бе чудесно. Аз харесвам пистата, което изглежда пасва на характеристиките на болида ни. Лично за себе си обърнах страницата, оставих Китай зад гърба си и нямам търпение да започне европейската част от сезона, в която искам да печеля точки във всеки кръг.

– Ще помогнат ли в това отношение идващите подобрения?

– Да, разбира се. Поддържането нивото на развитие е не просто важно, а жизненоважно. Всички останали тимове също ще имат нови неща, така че не бива да спираме работа, за да си запазим позициите. Аеродинамичният ни отдел върши нещата великолепно и за всяко състезание ни изпраща по някой нов компонент. Всяка стъпка е положително по отношение развитието на по-слабите страни на автомобила ни. Според мен сме в добра форма и трябва да извлечем максимума от ситуацията, като продължим да печелим точки.