Начало Други Льоб помете световния рекорд на изкачването Пайкс Пийк

Льоб помете световния рекорд на изкачването Пайкс Пийк

100
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб не просто подобри световния рекорд в прочутото изкачване Пайкс Пийк (Колорадо, САЩ), а направо помете доскорошното най-добро постижение в категорията без ограничения на надпреварата. Деветкратният световен рали шампион бе най-голямата звезда в 91-ото издание на състезанието и не излъга очакванията както на екипа си от Пежо Спорт, така и на феновете. Льоб бе безпогрешен в 20-километровата дистанция, която покори за 8:13.878 минути при средна скорост от 145 км/ч.

Рекордът на Себастиен бе с повече от минута и половина по-добър от предишното най-силно постижение, принадлежащо на Рис Милън от 2012 г. (9:46.164 мин).

Това беше състезанието на годината за мен – заяви Льоб, след като пресече финала на 4300 метра надморска височина в Скалистите планини. – В началото на бягането си усещах известно напрежение, тъй като знаех колко работа вложиха Пежо и всичките ни партньори в този проект. И след всички тренировки и усилия само от мен зависеше какво ще се случи накрая.

Екипът имаше известни притеснения за времето. Изкачването на Пайкс Пийк започнаха мотоциклетите – над 80 на брой. Поредица спирания и забавяния отместваха все по-назад стартовия час за категорията без ограничения, което предизвика известна суматоха в Пежо Спорт.

Когато вече бях на старта и чаках да потегля, всъщност вече виждах спускащите се от върха на планината облаци. Спомням си, че си мислех как ако не тръгна скоро, ще е наистина трудно – обясни Льоб.

Той обаче изпревари облаците със своето Пежо 208 Т16 Пайкс Пийк и премина много чисто дистанцията. Предварителните изчисления на отбора показваха, че идеалното теоретично време е около 8:15 мин, а Себастиен бе дори още по-бърз!

В крайна сметка се получи наистина добро бягане. Определено не очаквах нещо по-добро от 8:15 минути, така че е 8:13 е фантастично. Преди старта всъщност не знаех дали е нужно да натискам на абсолютния максимум или да поддържам нормално темпо, за да съм сигурен в победата. Накрая реших да натисна – сподели пилотът. – Всичко беше под контрол – от старта до финала. Нямаше никакви притеснения освен да не се влоши времето.

Така приключи невероятното приключение на деветкратния рали шампион и Пежо Спорт в Скалистите планини. Изкачването Пайкс Пийк е легенда след повече от 90 години история, а сега вече има нов крал – Себастиен Льоб.