Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоб поведе в първия ден на рали Аржентина

Льоб поведе в първия ден на рали Аржентина

37
0

Себастиен Льоб от екипа на Ситроен поведе след първия ден на рали Аржентина, като французинът впечатли не толкова със своята скорост колкото със своето постоянство и стратегическо мислене.
След като в петък сутринта силни валежи разкаляха максимално пътищата на които се провежда надпреварата, в последствие пилотите трябваше да се борят и с мъгла.
Най-силно представяне сутринта направи Мико Хирвонен от екипа на Форд. Ранната му стартова позиция, която се очакваше да бъде пречка се превърна в предимство след като условията за пилотите след него се влушаваха с всяка минала кола. Така още в първия етап финландецът успя да направи 48 секунди преднина на съперниците си.
В последствие Льоб успя поне да се движи с темпото на пилота на Форд, но след три етапа статистиката бе неумолима: три етапни победи за Хирвонен и преднина от 53 секунди.
Именно тогава обаче късметът обърна гръб на финландеца. Той удари доста голям камък в четвъртия етап, от което сериозно пострада неговото предно окачване. Въпреки опитите да продължи в крайна сметка Хирвонен отпадна от борбата.
Себастиен Льоб от своя страна подходи доста предпазливо към надпреварата и записа едва една етапна победа. Все пак това се оказа достатъчно той да остане водач след края на първия ден. Във всеки етап той бе неизменно сред първите трима и дори едно завъртане не успя да го свали от върха.
Силно представилият се в Мексико пилот на Субару, Крис Аткинсън отново стартира много добре уикенда, като в края на деня завърши на втора позиция след Льоб. Аткинсън допусна няколко грешки и това бе една от причините той да изостане с минута и половина от водача. Плътно зад него обаче се движи съотборникът му Петер Солберг, който определено е амбициран да победи младия си колега.
Същата цел има и състезателят на Стобарт Форд Джиджи Гали, изоставащ със 17 секунди от втората позиция.
Петата позиция след края на петъчния ден бе за Дани Сордо от екипа на Ситроен. Дълго време той се бореше с Петер Солберг и Крис Аткинсън, но проблеми с управлението на колата му го изхвърлиха назад.
Засега в точките остават още аржентинеца Федерико Вилягра, състезаващ се за екипа на Мюнчи Форд, Матю Уилсън (Стобарт) и Яри-Мати Латвала.