Начало Дакар Льоб най-бърз във втория етап на Дакар

Льоб най-бърз във втория етап на Дакар

54
0
Себастиен Льоб

9-кратният шампион във WRC Себастиен Льоб спечели втория етап на рали Дакар при автомобилите от Писко до Сан Хуан с дължина 342 км на същинския пробег. Французинът, който се състезава с частно Пежо 3008 DKR, изпревари с едва 8 сек Хоан Рома с Мини 4×4 и с 1:20 мин. Бернард тен Бринке с Тойота.

В генералното класиране Льоб се изкачи на 5-о място, а лидер в общото класиране е пилотът на Тойота Жиниел де Вилиерс, за когото 4-тото време за деня бе достатъчно да оглави генералното подреждане. Съотборникът му Тен Бринке е втори, а Рома 3-и. Победителят от първия етап Насър Ал-Атия с Тойота се свлече до 8-ото място, като днес стартира първи.

Пилотите на Mini имаха труден ден като цяло. Карлос Сайнц-старши, Стефан Петерхансел и Сирил Депре натрупаха загуби по пясъчното трасе. 13-кратният победител в Дакар Петерхансел загуби над 20 минути заради техническа повреда на неговото бъги и е на 13-о място в генералното.

Ветеранът Орландо Теранова с Мини пък е първия по-известен състезател с инцидент. Той е бил откаран в болница след катастрофа и по всяка вероятност ще приключи участието си в ралито.

При моторите миналогодишният шампион Матиас Валкнер в KTM беше най-бърз в днешния етап. Той изпревари само с 22 сек Рики Брабек с Хонда. Победителят от първия етап Хоан Бареда Борт с Хонда завърши етапа 3-и и запазва лидерството в генералното класиране.

Той има 1 мин и 31 сек пред Валкнер, който пък е само на 2 сек пред Брабек. Челната петица допълват Пабло Кинтанила с Хускварна и Тоби Прайс с КТМ. Следват други трима претенденти за победата Сам Съндърланд с KTM, Адриан ван Беверен с Ямаха и Кевин Бенавидес с Хонда. Първите 8 са събрани в 12 мин.

В категория SXS най-добро време в етапа постигна чилиецът Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам, който изпревари с 19 сек Рейналдо Варела с Кан-Ам. Трети остана Сергей Карякин с BRP.

В клас ATV първи за отсечката отново беше аржентинецът Николас Кавилясо с Ямаха, който бе най-бърз и вчера. Днес той изпревари с 11 минути своя сънародник със същата машина Густаво Галего. На 14 мин остана третият Александър Жиру също с Ямаха.

При камионите втора победа записа Едуард Николаев с Камаз. Руснакът остави зад себе си Жерар де Рой с Ивеко и съотборника си Дмитри Сотников. В общото класиране преднината му нарасна на 4:23 мин пред Де Рой, а 3-и е Фредерико Вилагра с Ивеко (+7:23 мин).