Начало Рали Льоб спечели втория етап на Дакар, поведе в генералното класиране

Льоб спечели втория етап на Дакар, поведе в генералното класиране

48
0

Себастиен Льоб с Пежо 3008DKR бе най-бърз във втория етап на тазгодишното издание на рали Дакар от Ресистенция до Сан Мигел де Тукуман с дължина 275 км, с което французинът излезе начело в генералното класиране при автомобилите. 9-кратният шампион в WRC изпревари с 1:23 мин Насър Ал-Атия с Тойота, който спечели първия етап. Трети в отсечката се нареди Карлос Сайнц-старши с Пежо, като испанецът изостана с 2:18 мин.

По този начин Льоб поведе в общото подреждане с 28 сек пред Ал-Атия, а Сайнц излезе на 3-а позиция в него, като е на 1:56 мин от Льоб. Четвърти е Жиниел де Вилиер с Тойота, който е на 2:05 мин от Льоб. Завършилият на второ място в първия етап Шавиер Понс с Форд Рейнджър се обърна по таван по време на отсечката, а след това и остана без едно от колелата си. Така той изостана много назад в класирането.

При мотоциклетистите миналогодишният победител Тоби Прайс с КТМ бе най-бърз в етапа, като изпревари с 3:22 мин Томас Валкнер с КТМ и с 3:51 мин Пауло Гонсалвеш с Хонда. Най-бързият от първия пробег Касвие дьо Солтре, който след това получи наказание от 1 минута, завърши 4-и, и се изкачи на 5-о място в генералното класиране. В него водач е Прайс с 2:39 мин аванс пред Валкнер, следван на 15 сек от Гонсалвеш.

При ATV-ата най-бърз бе Пабло Копети с Ямаха, следван от Нелсон Санабриа Галеано с Ямаха и Аксел Дютрие също с Ямаха. Копети излезе начело в общото класиране с 1:54 мин пред Санабриа Галеано. Трети е бразилецът Медейрос с Ямаха. В тази категория Себастиен Солдей и Якоб Пиатек получиха фрактури след падания по време на първия етап и няма да продължат в надпреварата. Двамата все пак успяха да завършат етапа въпреки болките си.

При камионите етапът, който само за тях бе дълъг 284 км, над всички бе Мартин Ван ден Бринк с Рено, който изпревари с 2:03 мин Дмитри Сотников с Камаз. Трети се нареди Петер Верслуис с Ман. Победителят от първия етап Мартин Коломи с Татра остана 8-и. Така той се смъкна на 3-ото място в общото класиране, където първи и втори са Ван ден Бринк и Сотников. Миналогодишният победител Жерард де Рой с Ивеко е 4-и.

В новата категория UTV първи стана Мао Руижин с Поларис, който изпревари с почти час китаеца Ли Донгсенг също с Поларис. Трети се нареди Леандро Торес със същата машина, на повече от 2 часа от първия.