Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: Льоклер съсобственик на състезателен кон, откриха паметник на Аскари в Милано

Накратко: Льоклер съсобственик на състезателен кон, откриха паметник на Аскари в Милано

1447
0

Шарл Льоклер стана съсобственик на състезателен кон на име Афгани заедно с бившия баскетболист от НБА Тони Паркър

Тригодишното животно участва в надпревари от април – две дотук, в които е завършил втори. В края на следващата седмица ще се надбягва на хиподрума в парижкото предградие Сен Клу.

„Приятели, с гордост ви представям новия си кон Афгани!“, написа Тони Паркър в социалните мрежи. „Много се радвам, че го купихме заедно с моя приятел Шарл Льоклер! Ще се видим скоро на хиподрума.“

Четирикратният шампион в НБА създаде свой отбор на име Infinity Nine Horses през март тази година. Тимът се състезава в Европа.

Паметник на Алберто Аскари бе открит в Милано

Италианският пилот е роден там на 13 юли 1918 г. Той е двукратен световен шампион във Формула 1 – за 1952 и 1953 г. с Ферари. Аскари е вторият представител на страната си, печелил короната в Гран при – другият е първият шампион в F1 изобщо Джузепе Фарина. Освен това е единственият италианец, успял да вземе титлата с Ферари. Най-много шампионати в историята на спорта са спечелени от британски пилоти – 20 от 10 състезатели. Немските пилоти са на втора позиция в това подреждане – 3 имат общо 12 титли.

Аскари е син на друг прочут пилот от 20-те години на XX век – Антонио Аскари, който е приятел с Енцо Ферари. Бащата загива в Гран при на Франция през 1925 г. Алберто първоначално се състезава с мотори. Става част от тима на Ферари при основаването на Формула 1 и носи титлата на Скудерията през третия и четвъртия сезони на първенството. Кара още за Мазерати и Ланча. Загива по време на тест за Ферари на пистата Монца на 26 май 1955 г.

В церемонията по откриването на паметника участваха кметът на Милано Джузепе Сала, президентът на местния автомобилен клуб Джеронимо ла Руса, директорът на миланския автосалон Андреа Леви.