Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: Льоклер съсобственик на състезателен кон, откриха паметник на Аскари в Милано

Накратко: Льоклер съсобственик на състезателен кон, откриха паметник на Аскари в Милано

1409
0

Шарл Льоклер стана съсобственик на състезателен кон на име Афгани заедно с бившия баскетболист от НБА Тони Паркър

Тригодишното животно участва в надпревари от април – две дотук, в които е завършил втори. В края на следващата седмица ще се надбягва на хиподрума в парижкото предградие Сен Клу.

„Приятели, с гордост ви представям новия си кон Афгани!“, написа Тони Паркър в социалните мрежи. „Много се радвам, че го купихме заедно с моя приятел Шарл Льоклер! Ще се видим скоро на хиподрума.“

Четирикратният шампион в НБА създаде свой отбор на име Infinity Nine Horses през март тази година. Тимът се състезава в Европа.

Паметник на Алберто Аскари бе открит в Милано

Италианският пилот е роден там на 13 юли 1918 г. Той е двукратен световен шампион във Формула 1 – за 1952 и 1953 г. с Ферари. Аскари е вторият представител на страната си, печелил короната в Гран при – другият е първият шампион в F1 изобщо Джузепе Фарина. Освен това е единственият италианец, успял да вземе титлата с Ферари. Най-много шампионати в историята на спорта са спечелени от британски пилоти – 20 от 10 състезатели. Немските пилоти са на втора позиция в това подреждане – 3 имат общо 12 титли.

Аскари е син на друг прочут пилот от 20-те години на XX век – Антонио Аскари, който е приятел с Енцо Ферари. Бащата загива в Гран при на Франция през 1925 г. Алберто първоначално се състезава с мотори. Става част от тима на Ферари при основаването на Формула 1 и носи титлата на Скудерията през третия и четвъртия сезони на първенството. Кара още за Мазерати и Ланча. Загива по време на тест за Ферари на пистата Монца на 26 май 1955 г.

В церемонията по откриването на паметника участваха кметът на Милано Джузепе Сала, президентът на местния автомобилен клуб Джеронимо ла Руса, директорът на миланския автосалон Андреа Леви.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.