Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер на полпозишън в Австралия пред Верстапен и Перес. Норис четвърти.

Льоклер на полпозишън в Австралия пред Верстапен и Перес. Норис четвърти.

6540
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка: Ферари

Шарл Льоклер спечели полпозишъна за надпреварата на Албърт Парк след оспорвана квалификация. Той завърши с около две десети и половина пред Верстапен, който допусна грешки и в двата си бързи тура. Перес остана трети след като бе по-бърз от Макс при първите бързи турове в Q3 и бе на само 0.001 зад Шарл преди последната обиколка на пилота на Ферари. Ландо Норис се нареди четвърти, а Карлос Сайнц остана едва девети.

Температурата на пистата по време на квалификацията бе 27-29 градуса, а тази на въздуха 23.

Магнусен бе първият, излязъл на пистата в Q1 и бързо бе последван от повечето пилоти. В бокса останаха пилотите на Астън Мартин. Двамата повредиха колите си по време на третата свободна тренировка и механиците все още оправяха колите им.

Льоклер бе начело след първите бързи обиколки с време от 1:19.391. В следващите няколко минути няколко пилота успяха да подобрят това време, включително и Шарл.

Малко преди края на сесията Макс Верстапен и Серхио Перес бяха първи и втори, като времето на Макс бе 1:18.580. Льоклер се намираше на четвърто място на около три десети зад Верстапен. В дъното останаха Албон, Латифи, Магнусен и двамата пилоти на Астън Мартин.

Удар между Ланс Строл и Николас Латифи в загряващата обиколка на двамата предизвика червен флаг. Двамата имаха сериозни щети по колите си и отпаднаха от квалификацията. Червеният флаг обаче даде време на Астън Мартин да довършат работата си по колата на Фетел и да го изкарат на пистата за една бърза обиколка. Той остана 18-ти като освен него от Q1 отпаднаха Строл, Латифи, Магнусен и Албон. Последният бе помолен да спре колата на пистата след приключването на сесията.

Най-бърз във втория сегмент на квалификацията бе Серхио Перес с 1:18.340. Мексиканецът обаче ще бъде разследван след края на сесията за това че не е намалил при жълти флагове. Причината за тях беше излизането от пистата на Джродж Ръсел.

Зад Перес се наредиха Сайнц, Льоклер и Верстапен. Шарл Льоклер поиска от отбора си да му дадат най-затъмнение визьор, който имат за Q3, тъй като слънцето го е заслепявало във втория сегмент. От същото се оплакаха Люис Хамилтън и Макс Верстапен.

От Q2 отпаднаха Пиер Гасли, Валтери Ботас, Юки Цунода, Гуаню Жу и Мик Шумахер. Това е първият път от Абу Даби 2016, в който Ботас не успява да достигне до Q3.

При първата си обиколка в Q3, Макс Верстапен записа най-бързите първи и втори сектор, но блокира гумите си в предпоследния завой, което му коства време. Обиколката му бе подобрена от Серхио Перес с 0.001, който застана временно начело.

Шарл Льоклер успя да запише най-бърза обиколка до момента като веднага след като завърши обиколката си, сесията бе прекъсната от червен флаг. Причината бе катастрофа на Фернандо Алонсо в 11-ти завой. Испанецът бе в изключително бърз тур като той бе записал най-бърз втори сектор. При влизането си в кривата обаче той получи повреда, която му попречи да намали предавките и той се удари в бариерата. Червеният флаг попречи на голяма част от пилотите да запишат тур, включително и на Сайнц, който пресече финала веднага след съотборника си.

В последните минути Серхио Перес се доближи до времето на Шарл, оставайки само 0.001 зад него. Монегаският пилот обаче го подобри с около три десети и увеличи преднината си, а Макс Верстапен се нареди втори зад него и пред съотборника си. След трудното начало на сезона за Макларън, Ландо Норис се класира не четвърта позиция. Люис Хамилтън пък остана пети. Карлос Сайнц бе едва девети.