Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Наистина се борих да запазя задните гуми

Льоклер: Наистина се борих да запазя задните гуми

2044
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер финишира на втора позиция в днешната надпревара в Азербайджан. Пилотът на Ферари се надяваше най-накрая да запише първа победа в Баку. Това изглеждаше възможно преди слагането на твърдите гуми. След това Льоклер загуби първото място и не успя да си го върне до края. Той посочи, че е имал проблеми със задните гуми по време на стинта с хард.

Льоклер потегли отлично и запази водачеството след изгасването на червените светофари в Баку. Състезателят от Монако се чувстваше много комфортно със средно твърдите гуми на Пирели и започна да трупа аванс спрямо Оскар Пиастри.

Пилотът на Ферари направи единственото си спиране в бокса в края на обиколка 16 и се върна пред Пиастри. За съжаление, той нямаше същото темпо с твърдите гуми и започна да губи скорост. Няколко тура по-късно Льоклер беше изпреварен от Пиастри и загуби лидерството

В следващите обиколки Льоклер поддържаше добро темпо и не позволяваше на Пиастри да се откъсне напред. Победителят от Монца направи няколко неуспешни атаки срещу австралиеца, който се защитаваше брилянтно. В същото време Льоклер не допускаше да бъде изненадан от Серхио Перес, който се движеше трети.

В последните турове темпото на Льоклер изведнъж започна да спада. Това позволи на Пиастри да се откъсне напред и да си гарантира победата. Пилотът на Ферари призна по радиото, че има сериозни проблеми с твърдите гуми. Въпреки този проблем той запази второто място въпреки атаките от страна на Перес и Карлос Сайнц. След края на състезанието той призна, че е загубил победата веднага, след като е бил с твърдите гуми и се е притеснявал да не се удари.

„Мисля, че загубихме веднага щом сложихме твърдите гуми. Със средно твърдите бяхме много конкурентоспособни.“ сподели Льоклер. „Наистина се борих да запазя твърде гумите. В някои моменти си мислех, че на един или два завоя ще се забия в стената, беше много близо. Макларън и Оскар свършиха изключителна работа и бяха по-добри за нас. Голям срам за Карлос. Надявам се всички да са добре. Това не е добър ден за отбора.“

„На правите не успявах да се доближа толкова близо, колкото исках. Загубихме състезанието, след като не се защитих толкова добре. Но понякога правиш грешки. Аз ще се поуча от тях“, добави пилотът на Ферари.

Льоклер също така призна, че болидът на Макларън е бил много силен на правите, а пък той- в някои завои

„На правите те бяха много бързи, а някои от завоите ние бяхме малко по-бързи. След като Оскар ме изпревари, си казах: „Добре, сега просто трябва да запазя спокойствие, да се опитам да запазя гумите си и да го изпреваря отново по-късно. Но всъщност беше много по-трудно и крайна сметка не успях да го направя“, заключи Шарл Льоклер.


Съотборникът на Льоклер Карлос Сайнц се движеше четвърти през по-голямата част от надпреварата в Баку. В последните турове испанецът настигна Перес и го атакува. За нещастие, двамата се удариха на правата след втори завой и завършиха в стената. Така Сайнц изпусна ценни точки и шанс да се качи на подиума.