Начало Избрани Льоклер няма да променя подхода си

Льоклер няма да променя подхода си

1942
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер няма да променя подхода си в F1 въпреки грешките през сезон 2022. Изминалата кампания бе изпълнена с редица неточности, които бяха дело както на пилота, така и на Ферари. В крайна сметка това не позволи на Скудерията да остане в борбата за титлата с Ред Бул.

Ферари започна сезон 2022 по възможно най-прекрасния начин. Тимът от Маранело спечели два от първите три старта от кампания. Въпреки обещаващия старт на сезона, Скудерията претърпя тотален крах и позволи на Ред Бул да се откъсне напред. Легендарният италиански производител се сблъска с редица проблеми с надеждността на мотора Ферари 066/7, както и с пилотски и стратегически грешки.

Според изчисленията, във Ферари са загубили повече от 100 точки заради отпадания и сбъркани стратегии. Примери за това са състезанията в Испания и Азербайджан. Тогава Льоклер бе принуден да се оттегли заради проблеми с двигателя докато се бореше за победата. В Монако той загуби възможността да триумфира пред домашна публика заради сгрешената стратегия. Във Франция Льоклер се завъртя и катастрофира след вероятен технически проблем. Това са само част от всички случаи, в които той и Ферари загубиха ценни точки.

В крайна сметка Скудерията успя да запази второ място при конструкторите макар да бяха настигнати от Мерцедес. В същото време Льоклер финишира на второ място в генералното класиране при пилотите и успя да се пребори със Серхио Перес от Ред Бул. Въпреки всички грешки, Льоклер заяви, че няма да променя подхода си в F1. Монегаскът е известен с това, че говори открито за собствените си грешки и вярва, че това е правилния начин за подобрение в бъдеще.

„Признавам си, когато съм допуснал грешки. Това е начин ми на работа“, сподели Льоклер пред германската медия Ауто Мотор унд Шпорт.

„Нямам нищо против, защото всички ги правят. Според мен, не е правилно, когато искате да скриете грешките си, защото тогава не израствате от тях. Лично аз смятам, че щом направя грешка, ще мога да си взема поука и да бъда по-силен в бъдеще.“

В миналото редица състезатели са се колебаели да признаят публично грешките от страх, че те ще бъдат изтълкувани като слабости. От друга гледна точка, Льоклер не се притеснява да бъде честен за грешките си. 25-годишният състезател прилага този подход и към неуспехите на отбора на Ферари.

„Една грешка може да е еднократна. Това е съвсем нормално за мен, тъй като винаги съм признавал грешките си“, продължи Льоклер. „Не мисля, че това е лошо. Аз също казвам на екипа ако допусне някаква неточност. Ние сме честни един с друг. Вярвам, че с този начин на работа ние растем заедно. Именно затова не искам да променям подхода си.“

Льоклер винаги опитва да избягва публичните критики към Ферари. Все пак той признава, че може да критикува екипа и да говори за всички грешки когато няма медии.

„Ние сме самокритични. Самият аз съм част от това“, обясни Льоклер.

„Аз съм много критичен към своя екип. Не съм пилот, който критикува остро в публичното пространство. Но по време на вътрешните срещи подтиквам екипа си да върви напред. Не трябва да забравяме, че това е моята работа.“

„Винаги съм много открит, когато правя грешки. Също така трябва да се отчете когато отборът допусна някоя неточност. Вярвам, че трябва да ми бъде позволено да казвам това, което мисля.“

Недоразуменията на Ферари през сезон 2022 привлякоха наистина много вниманието към италианците. Във връзка с това Льоклер заяви, че не обръща внимание на това какво мислят хората за екипа от Маранело

„Не знам. Но и това не ме интересува. Не бива да се интересуваме от мнението на другите. Нашата работа е да мислим къде можем да се подобрим. Това е съвсем ясно. Трябва да приложим това, което е в автомобила, както и това, което е в нас по време на неделните дни.“

„Трябва да подобрим представянето си и начина, по който се справяме със състезанията. Дали това е повече в медиите, отколкото в реалността: нямам идея но и не ме интересува“, допълни Шарл Льоклер.

В началото на тази седмица стана ясно, че Матия Биното е подал оставка. Това може да е добра новина за петкратния победител в F1, тъй като напоследък отношенията между него и бившия директор на Ферари не бяха много добри. Все още не се знае кой ще е наследника на Биното. Очаква се това да стане ясно в началото на следващата година.