Начало Избрани Льоклер пред Верстапен и Перес в третата тренировка на уличната писта в...

Льоклер пред Верстапен и Перес в третата тренировка на уличната писта в Джеда

2559
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер записа най-доброто време в третата свободна тренировка на уличната писта в Джеда. Пилотът на Ферари направи обиколка за 1:29.879. Втори на само 33 хилядни финишира Макс Верстапен с Ред Бул. Трети остана Серхио Перес с другия болид на австрийците (+0.098 сек.)

Условията на трасето в Саудитска Арабия отново бяха добри, но много далеч от тези, които се очакват в квалификацията и състезанието. Температурата на въздуха бе 24 градуса, а тази на асфалта- 30, а влажността- 57 %. Около пистата духаше силен вятър, който се очаква да окаже влияние върху представянето на болидите.

Валтери Ботас бе първият състезател, излязъл на трасето. Финландецът бе последван от своя съотборник Гуаню Жу, както и от Кевин Магнусен. Пилотът на Хаас имаше сериозни технически проблеми във вчерашния ден, които му попречиха да запише конкурентно време.

Сред състезателите на пистата бяха и тези на Ферари, които искаха да наваксат загубеното време във вчерашния ден.

Сайнц поведе в класирането след първите няколко обиколки, следван от съотборника си Шарл Льоклер.

В следващия си опит състезателят от Монако излезе начело с обиколка за 1:30.139 мин. Следващите места бяха заети от Норис, Ботас, Рикиардо, Жу, Албон, Латифи, Гасли и Цунода. Пилотите на Ред Бул, Мерцедес, Астън Мартин, Хаас и Алпин не бяха записали време.

След преполовяването на финалната тренировъчна сесия Льоклер продължаваше да бъде начело. Втори бе Пиер Гасли, следван от Серхио Перес, Карлос Сайнц, Макс Верстапен, Валтери Ботас, Гуаню Жу, Люис Хамилтън и Мик Шумахер. Световният шампион успя да подобри постижението на лидера от вчерашния ден Шарл Льоклер. Пилотът на Ред Бул завъртя обиколка за 1:29.768 с гуми софт.

Малко по-късно Пиер Гасли получи повреда в задвижващия вал и спря своя болид на Алфа Таури в изхода от бокса. Французинът, който е оборудван с чисто нов силов агрегат, избута автомобила, подпомогнат от маршалите на трасето в Джеда. Същевременно сесията не бе спирана, а голяма част от пилотите бяха в своите гаражи, докато Ботас записа второ време и изпревари Льоклер.

В заключителната фаза на третата свободна тренировка всички състезатели, с изключение на Гасли, започнаха серии с най-меките гуми и малко количество гориво в резервоара. Хамилтън и Ръсел продължаваха да изпитват затруднения с подскачането и стабилността на своята кола W13. Maкс Верстапен допусна грешка и се размина на косъм със стените. Не такъв беше късмета на Латифи, който леко удари предпазните заграждения.

До края на финалната тренировъчна сесия Льоклер излезе на трета позиция, а Верстапен се прибра в бокса. Сайнц атакува постижението на бившия си съотборник, но неговият бърз тур бе достатъчен само за четвъртата позиция. Окон също намери място в челната десетка.

В крайна сметка Льоклер записа феноменален последен резултат, който го върна начело. Втори и трети завършиха Верстапен и Перес от тима на Ред Бул. Веднага зад тях е наредиха съотборникът на Льоклер Карлос Сайнц, следван от Валтери Ботас с Алфа Ромео и Естебан Окон с Алпин. Топ 10 допълниха Пиер Гасли (Алфа Таури), Кевин Магнусен (Хаас), Фернандо Алонсо (Алпин) и Юки Цунода (Алфа Таури).